Richard van Bergen & Rootbag – Walk On In
Format: CD / Label: Naked Records
Releasedatum: 29 september 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Rootbag werd opgericht in 2010 met Dick Wagensveld op bas, Jeroen JJ Goossens op drums en Richard van Bergen op gitaar. Met het overlijden van Dick Wagensveld en het stoppen van Jeroen Goossens, moest Richard van Bergen op zoek naar andere muzikanten. Die vond hij in bassist Roelof Klijn en drummer Jody van Ooyen. In oktober 2014 verscheen hun schitterende debuutalbum ‘Rootbag’, dat overal goed onthaald werd en op Arrow Classic Rock Radio zelfs verkozen werd tot beste blues album van 2014. De muziek van op het album was een mix van rauwe Delta blues, swampy rhythm & blues en een sexy New Orleans groove. Nu bijna drie jaar later is de opvolger, waar met veel spanning naar uitgekeken werd, klaar. Het album kreeg de titel ‘Walk On In’ en werd door Eric Spanjers opgenomen in de silvester studio te Utrecht. Het album bevat twaalf songs, waarvan Richard er elf schreef en het werd uitgebracht door het Belgische label Naked Records.

Al van bij de eerste klanken in de opener Rock Me Right ben ik reeds verkocht. Rauwe zompige blues met een stompende ritme sectie en daar bovenop nog doordringende gitaar riffs die door merg en been gaan. Dit is de sound die Rootbag zo bijzonder en aantrekkelijk maakt. Drummer Jody van Ooyen en bassist Roelof Klijn, de vaste ritme sectie van Richard van Bergen, voelen natuurlijk aan wat hun frontman van hen verlangt en het belangrijkste is dat ze het ook nog perfect weten uit te voeren. Richard van Bergen, al zes keer genomineerd voor beste gitarist op de Nederlandse Blues Awards, is een gitaar virtuoos die bezeten is door zijn six string en met groots snarenwerk de kers op de taart plaatst in deze rauwe Rock Me Right. Maybe Someday gaat op hetzelfde elan verder, het heeft een rauwe Southern swampy groove en gitaar riffs die je weten te raken. Dezelfde ingrediënten, maar toch weer anders gebracht. Na dit overweldigende begin wordt het iets rustiger met de lekkere meeslepende blues shuffle That’s What You Do To Me. Jody van Ooyen trekt met strak ritmisch slagwerk Can’t Keep Up op gang, waarin gastmuzikant Roel Spanjers uitdrukkelijk en constant aanwezig is met uitstekend toetsenwerk op het Hammond. Richard van Bergen zingt de songs met veel overtuiging en geeft de songs daardoor nog een extra touch. Met Love Me Baby neemt Richard ons terug mee naar het diepe Zuiden rond de Mississippi Delta. Het nummer heeft een heerlijke groove en Gait Klein Kromhof weet met gruizig maar heerlijk blaas en zuigwerk op de mondharmonica het nummer nog een extra mooie klankkleur mee te geven.

De titeltrack Walk On In is een nummer dat al een paar jaar op de setlist van Rootbag staat. Het heeft wel al wat veranderingen ondergaan en de versie op het album lijkt Richard’s definitieve keuze te zijn. Deze dynamische Texas boogie rocker met zijn hypnotiserende vibe pakt je vanaf de eerste noot bij je nekvel en sleurt je mee met zijn rauw opwindend ritme tot de laatste noot uitgestorven is. In Middle Of The Night hangt een spookachtige sfeer. Groovemaster Roelof Klijn is uitdrukkelijk aanwezig met een zware pompende baslijn en de heerlijke gitaar riffs van Richard wervelt van de linkse naar de rechtse box van je geluidsinstallatie. Heerlijk nummer met opnieuw uitmuntend instrumentaal werk van het trio. Het wordt weer erg swampy gedurende Hey Baby. Ook hier is de basis een stomende en stuwende groove die op een geweldige wijze wordt neergezet door Jody en Roelof. Richard weet met zijn snedige gitaar riffs het nummer weer helemaal naar zijn hand te zetten. Het instrumentale Snap laat dan weer een heel andere Rootbag horen. Dit jazzy swingende nummer, met uitstekend snarenwerk van Richard, is een uitstekende gelegenheid om de beentjes in de lucht te gooien. Groovemaster Roelof Klijn voelt zich weer in zijn sas tijdens de funky rocker Junk In The Trunk, waarin het trio instrumentale bijstand krijgt van een uitstekende Roel Spanjers op Hammond en Eric Spanjers op percussie. Van Bergen en Rootbag gaan met Right On Time de rock’n roll weg op. Roel Spanjers is heerlijk aanwezig met fris barrelhouse toetsenwerk op de piano. Afsluiten doen Richard, Jody en Roelof met de enige cover op het album, namelijk de zevenenveertig seconden durende traditional gospel I’m Willin’. ‘Walk On In’ is een meer dan uitstekende opvolger van het debuutalbum ‘Rootbag’. De drie jaar wachten is echt de moeite waard geweest, want Richard van Bergen & Rootbag leveren met deze ‘Walk On In’ een top album af. Een aanrader.

Tracks:
01. Rock Me Right
02. Maybe Someday
03. That’s What You Do to Me
04. Can’t Keep Up
05. Love My Baby
06. Walk On In
07. Middle of the Night
08. Hey Baby
09. Snap!
10. Junk in the Trunk
11. Right On Time
12. I’m Willin’

Band:
Richard van Bergen: Gitaar en zang
Roelof Klijn: Bas
Jody van Ooijen: Drums
Gasten:
Roel Spanjers: Piano & Hammond
Erik Spanjers: Percussie
Gait Klein Kromhof: Mondharmonica

Website: Rootbag


Ook op Blues Magazine ...