Richard Koechli – Howlin’with the bad boys

Format: CD/ Label: Nation Biztribution/ Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Gerrit Schinkel

Zwitserland. Land van meren en van bergen. Land van kaas en sint Bernardshonden. Land van Fabian Cancellera en Roger Federer. Klinkt bekend in de oren, maar hoeveel mensen zullen Zwitserland associëren met bluesmuziek? Ik tot voor kort ook niet, tot dat ik een cd van Richard Koechli beluisterde. Ik wil niet zeggen dat er een wereld voor me open ging, maar ik was uitermate aangenaam verrast.

Het 4e album Richard Koechli is een mooi bluesalbum, waarop deze Zwitserse zanger gitarist toont vooral een groot bewonderaar te zijn van de oude blues, zoals John Lee Hooker, Son House, Muddy Waters, Elmore James, Howlin’ Wolf en Tampa Red, en ook van J.J. Cale en Ry Cooder.

De cd begint met een lekkere akoestische countryblues. Low down blues met de rokerige stem van Koechli die me doet denken aan Michael de Jong. Vrolijkheid is troef want Koechli fluit er ook nog bij, iets dat hij later nog eens doet. Op een aantal nummers zingt mij volgens mij Frans, maar het kan ook een soort Duits Zwitsers dialect zijn. Leave your toys at home, een boogie, met een mooie mondharmonica van Dani Lauk, is een rechtstreekse ode aan John Lee Hooker. En dat Richard goed met de slide overweg kan bewijst hij in “Le balai du Sourcier James” en “Dans mes reves Kokomo”. “Frank meets Charlie”, een instrumentaal nummer dat nog geen anderhalve minuut duurt. Veel te kort wat mij betreft. Koechli heeft ook een maatschappijkritische blik. In “CEO Worksong” wordt de huidige economische situatie onder de loep genomen en het rammelen van de kettingen is hoorbaar. Up tempo blues in “Esclave en2010”en in het instrumentale “Small talk in blues heaven” is het net of je naar een jamsessie met Son House en Muddy Waters zit te luisteren.
Vermeldenswaard is de prachtige slide solo in “In the spirit”, dat me bij de eerste tonen doet denken aan “You gotta move” van The Rolling Stones. De afsluiter “ A little waltz for you” is wat mij betreft het prijsnummer met de accordeon van Michael Dolmetsch.

Howlin’ with the bad boys is een lekkere cd en vanaf nu kijk ik met heel andere ogen naar Zwitserland. Laat cd nummer 5 maar snel komen.

Tracks:

 1. Easy road
 2. Le bonheur existe
 3. Leave your toys at home
 4. Howlin’ with the bad boys
 5. Dans mes revesKokomo
 6. Le balai du Sourcier James
 7. Frank meet Charlie
 8. CEO Worksong
 9. Won’t you be my savior?
 10. Esclave en 2010
 11. Small talk in blues heaven
 12. Police song
 13. Bruno
 14. In the spirit
 15. A little waltz for you

Website: www.richardkoechli.ch


Ook op Blues Magazine ...