rich-robinson

Rich Robinson – Woodstock Sessions Vol. 3
Releasedatum: Nov 18, 2014. Circle Sound LLC

Door: Jan Hogenberg

Soms heb je van de perioden dat je grote delen van je salaris weg kan brengen naar de platenzaak, analoog of digitaal, maakt voor bepaalde muziekfanaten niets uit. De liefhebbers van de broertjes Robinson en aanverwante Black Crowes-leden konden dit jaar dan ook zeker reikhalzend uitkijken naar de volgende uitbetaalperiode van hun werkgever of andere instelling. Want dit jaar was weer een topjaar wat uitgaven betreft. Maar vooral veel genieten geblazen daarna.

Het nalatenschap van The Black Crowes is groot. Kwam broer Chris met zijn Brotherhood begin dit jaar nog met de mooie langspeler Phosphorescent Harvest. Kort daarna Marc Ford met Holy Ghost. Vervolgens drummer Steve Gorman met zijn gelegenheidsbandje Trigger Hippy en Rich zelf met The Ceaseless Sight. Nog geen 2 weken geleden was Black Friday Record Store Day in Amerika en Chris Robinson Brotherhood stampt er al weer een leuke EP uit getiteld Try Rock ’n Roll. Maar wat schetst mijn verbazing of als het een race is, Rich Robinson komt met een fantastisch opgenomen live-album Woodstock Sessions. Hup, en de run naar de platenzaak, en voor ons eBay of Discogs of andere webshop, kan weer beginnen.

De Woodstock Sessions is een productie waarbij de fan van zijn favoriete band of singer/songwriter in het zeer intieme Applehead Recording Studios een opname kan bijwonen. De toeschouwer zit bijna bovenop de artiest zo klein is de ruimte waarbij artiest en fan letterlijk één worden. Zo dus ook op de 31e mei en 1e juni dit jaar staan Rich Robinson met band in deze historische omgeving voor de opname van deel 3 van deze productie.

Niet zo maar een opwarmertje voor de band maar een weergave van stukken van zijn hele discografie. Uitvoeringen van het laatste album The Ceaseless Sight komen natuurlijk het vaakst voor maar ook het mooie Sunset Moon, van de EP – Llama Blues. Behalve eigen nummers ook hier zoals in de goede traditie van the Crows mooie bijzondere covers. Laila part 2 van Agitation Free en One Cylinder van jazz muzikant Freddy McCoy en last but not least een prachtige afsluiter van Lou Reed, Oh! Sweet Nuthin’.

Er is in het verleden wel eens gesproken en geschreven dat Rich niet het niveau haalt qua zang van broer Chris. Natuurlijk zal Chris ons altijd bij blijven als het schuurpapier van The Crows en Rich het fabuleuze schrijfwonder en meester op gitaar. Maar op zijn laatste albums, Through A Crooked Sun en The Ceaseless Sight kunnen we vaststellen dat Rich zijn broer kan evenaren waarbij ik Rich Robinson ten opzichte van Chris met zijn Brotherhood toch de voorkeur geef.

Zijn herkenbare gruizige stijl van gitaar spelen en vlakke stem met hier en daar uithalen steken prima af tegen rustig opgebouwde nummers. Hierbij wordt niet geschroomd om weer eens lekker te jammen en songs uit te breiden met veel improvisatie. Deze “best of” set is dan ook zeker het aanraden waard voor iedere rootsrock-en jamband aanbidder.

Wie dit jaar goed had opgelet, mocht deze band al aanschouwen op gelijke waarde als deze setting. Metropool in de kleine zaal, Doornroosje in Nijmegen en de Boerderij in Zoetermeer. Wat een geluk dat Rich Robinson ook vindt dat je dat soort unieke gelegenheden moet vastleggen zodat we keer op keer weer terug kunnen denken aan ons eigen intiem concert.

1. The Giving Key
2. 2. Gone Away
3. Sunset Moon
4. I Have A Feeling
5. Laila II
6. One Cylinder
7. Bye Bye Baby
8. Answers (Action Direction)
9. I Know You
10. Lost And Found
11. Oh! Sweet Nuthin’

Websites: www.richrobinson.net
Websites: www.woodstocksessions.com


Ook op Blues Magazine ...