Revelator Hill with Ron Holloway –  Live By The Creek
Format: CD – Digital / Label: Root Nine Records
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met de veelzijdige band Revelator Hill uit Washington D.C. Centraal in deze band staat gitarist en zanger Bobby Thompson, die de gitaristische kneepjes leerde van de legendarische bluesgitarist Bobby Parker (bekend van het nummer Watch Your Step). Nadat hij drie solo albums had afgeleverd en de band The Bobby Thompson Project had geleid, vond hij het tijd worden voor de band Revelator Hill. Naast Thompson treffen we daarin bassist en zanger Seth Morrissey, toetsenist West Lanich en Gary Crockett op drums aan.

Op dit in het Lubber Run Amfitheater in Arlington, Virginia, opgenomen live album doet gast saxofonist Ron Holloway mee. Hij speelde in het verleden o.a. met grootheid Dizzy Gillespie en is ook nog eens lid van The Warren Haynes Band.
Qua gitaarstijl is Bobby Thompson behoorlijk geïnspireerd door gitaargoden Eric Clapton en Jimi Hendrix. Hun geluid is op veel nummers terug te horen.

De sompig voortrockende bluesrock van de openingstrack Bad Luck Goodbye zit bijvoorbeeld ergens tussen het geluid van Hendrix en Derek & The Dominos in.  De rauw scheurende Junior Walker-achtige sax freewheelt lekker door dit nummer heen.
In het zweterige, haast swamprock-achtige, Gets Me Over, komen ook nog wat Keith Richards achtige riffs voorbij. Thompson klinkt hier vooral bronstig rauw. Zijn brandende slide geluid staat vervolgens centraal in het onstuimig rockende Look At You Now. Nobody’s Fool is een laidback shuffle met een ietwat jazzy geluid en een sfeertje dat aan J.J. Cale’s werk doet denken. Halverwege gaat het tempo drastisch omlaag om ruimte te maken voor een saxsolo. Het ontspannen gevoel blijft in de funky soulblues van Consider Me, geheel in de stijl van Bobby’s leermeester Bobby Parker. De klassieke Howlin’ Wolf song How Many More Years krijgt een heerlijk luie uitvoering met een soepel solerende Thompson. Na een Oosters aandoend intro start Until We Shine, een funky boogie met, qua ritme, Little Feat verwijzingen. Let vooral eens op de rauwe brandende slidegitaar van Thompson.
Tot slot trakteert de band osn op een cover uit de beginsolo jaren van Eric Clapton, Bottle Of Red Wine. Aan dit nummer is weinig veranderd. Het wordt gewoon lekker rockend uitgevoerd.
Revelator Hill, een prima veelzijdige band met een klasse gitarist waar we zeker meer van gaan horen. Als ik dan toch één puntje van kritiek mag hebben: voor een live album had er wel iets meer publiek te horen mogen zijn. Het klinkt nu wat tam…..


Tracklist:
01. Bad Luck Goodbye
02. Gets Me Over
03. Look At You Now
04. Nobody’s Fool
05. Consider Me
06. How Many More Years
07. Until We Shine
08. Bottle Of Red Wine

Website: Revelator Hill