Rev. Sekou – When We Fight We Win – Live In Memphis
Format: CD – Digital / Label: Zent Records
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

De rijkelijk met dreadlocks voorziene dominee, Rev. Sekou, maakte in 2017 al een behoorlijke indruk op mij met zijn tweede album ‘In Times Like These‘ waarop een prima mengeling van blues, soul en (uiteraard) gospel stond met teksten met een boodschap.
En dat laatste is logisch gezien het feit dat Rev. Sekou, oftewel Rev. Osagyefo Sekou, actief is als auteur, documentairemaker, politiek activist en als dominee.

Zijn nieuwste album is live opgenomen in de Levitt Shell in Memphis. En ik ben compleet omvergeblazen door dit album! Het is tijden geleden dat ik een livealbum heb gehoord met een dergelijk kracht! Sekou wordt bijgestaan door zijn Freedom Fighters band en die staat echt als een huis!

Nadat Sekou zijn publiek heeft opgezweept klinkt zijn roep om vrijheid in een stomend bonkend soulrocknummer, Resist, met snerpend hard gitaarwerk en een prima mengeling van soul, gospel en funk. Dat gaat soepeltjes over in het swingende funky When We Fight We Win met een haast New Orleans-achtig ritme. Sekou’s stem heeft wel iets van de rauwheid van een Terence Trent D’Arby. De indringende boodschap over raciale gelijkheid en vrijheid wordt zeer indrukwekkend uitgedragen in de diepe soulballad Bury Me. Een nummer waarin Sekou een vocale topprestatie levert.
Muddy And Rough is een slowblues met een traag stotend ritme en schrijnend hard gitaarwerk. Daarna volgt het romige soulnummer We Comin’ dat een haast Curtis Mayfield-achtige kwaliteit heeft. Ook de reggae komt even langs in het soepel skankende Revelation met warme blazers en vette funky bas en zeer aparte ritmische breaks.
De “you” in het nummer Loving You Is Killing Me is dus de USA en die wordt in een stemmige pianoballad bezongen met zeer soulvolle zang van Kim Hunt en het heerlijke soulorgel van Charles Hodges. Goodbye Baby is een zeer indrukwekkend nummer over de moord op Michael Brown en Vonderrit Myers Jr.. Een zeer broeierig nummer met een enorme power.
Thank You is een loom stotende bluesshuffle waar de soul wederom vanaf druipt. Een hard scheurende gitaar en warm soulorgel vormen het intro voor de rauwe blues van The Devil Finds Work, dat halverwege overgaat in een “When The Saints Go Marching In” versnelling.
De bonustrack Mississippi is een zeer waardige afsluiter van het album met een kippenvel bezorgende bijdrage van het Tennessee Mass Choir.

 Een zeer indrukwekkend live album, dat bij mij zeer zeker in mijn jaarlijstje gaat komen!


Tracklist:
01. Resist
02. When We Fight We Win
03. Bury Me
04. Muddy And Rough
05. We Comin’
06. Revelation
07. Loving You Is Killing Me
08. Goodbye Baby
09. Thank You
10. The Devil Finds Work
11. Mississippi (bonus track)

Website: Rev. Sekou


Ook op Blues Magazine ...