Recensie: Remove Before Flight – Light And Shade

Remove Before Flight – Light And Shade
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 30 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

Alweer een prima band uit Nederland!!! De band Remove Before Flight uit Arnhem en Nijmegen. Hun geluid is overduidelijk beïnvloed door de psychedelische muziek uit de jaren 60 maar dan voorzien van een stevige hedendaagse laag. Hun geluid zit ergens tussen bands als the Cult, Wolfmother en onze eigen Fatal Flowers in.
De band bestaat uit Stijn Hazewinkel op zang en bas, Mart Leijser op gitaar en zang, Bas Gradussen op Hammond orgel en piano, Peter van Megen op gitaar en zang en drummer Wouter Derks.

Meteen in het eerste nummer van het album, The Other One, wordt de psychedelische rock vermengd met een bluesy geluid. In sommige riffs komt het logge geluid van Led Zeppelin opduiken. Run bevat een juiste dosering van pop met invloeden uit de psychedelische jaren en bluesrock. Een lekkere, door het orgel aangedreven, pomprocker met mooie, fluwelen zang van Hazewinkel. Het intro van Fix In The Mind lijkt in eerste instantie op het intro van U2’s I Will Follow en gaat dan over in Lenny Kravitz-achtige groove rock met een prima gierende gitaarsolo. Tumbleweeds is het rustpunt van het album. Een akoestische ballad met countryrock invloeden a la Wild Horses van de Rolling Stones.
Robbery is een spetterende funky rocker met gierend Hammond orgel werk. In dit nummer zijn de Fatal Flowers invloeden zeer duidelijk aanwezig.Het Deep Purple-achtige Hammond orgel steelt de show in de hoekige rocker Tease Me waarna het tijd is voor de zwevende psychedelische rocker Quiet Town.
Het geluid van Queue lijkt erg op het geluid van The Doors, mede door het bezwerende geluid van de elektrische piano. Halverwege gaat het nummer over in haast symfonische klanken. Tunnelvision is een mid-tempo psych rocker die bij tijd en wijle, door het bombastische geluid, aan U2 doet denken. In My Way begint als bedwelmende psych en eindigt in spetterende gitaar rock. Als bonus track is het funky, en tegelijkertijd, psychedelische GTGO toegevoegd, compleet met Doors orgeltje en groovende ritmesectie.

Nederland heeft er weer een prima band bij. Het zal nu toch niet lang duren tot Remove Before Flight in ons land gaat doorbreken.

Tracklist:
01. The Other One
02. Run
03. Fix In The Mind
04. Tumbleweeds
05. Robbery
06. Tease Me
07. Quiet Town
08. Queue
09. Tunnelvision
10. In My Way
11. GTGO

Website: Remove Before Flight

15 juli 2017|Categories: Recensies|Tags: |1 reactie

Eén reactie

  1. Erik Brugman 17 juli 2017 om 12:17 - Antwoorden

    Volgens mij is deze band gestopt – 27 mei 2017 was afscheidsconcert. Releasedatum album was 30 juni 2016 (niet 2017). Was inderdaad een mooie band met fijne muziek.

We horen graag je mening! Voeg reactie toe