Reissue 13 featuring Lester Butler

Format: CD / Label / Rockbeat Records / Release: maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Recentelijk ontvangen via import; de reissue van 13 featuring Lester Butler. Is het een geslaagde heruitgave? Nee. Het is vooral een gemiste kans. Het lijkt alsof er weinig tijd is gestoken om het écht een memorabele uitgave te doen zijn.

Met muziek is niets mis; die is na al die jaren nog steeds bloedstollend. Maniakaal en meeslepend hoe Lester Butler en zijn bandmembers door verschillende bluesklassiekers en eigen werk heen scheuren. Sommige titels typeren ook perfect de blueswaanzin die over je heen dendert: Boogie Disease, Plague of Madness. Al met al klinkt de plaat na al die jaren nog steeds verdomd goed en angstaanjagend.

Maar is het ook een waardige reissue geworden? Nee. Allereerst is het geluid en de mix ‘dunner’ dan op de originele uitgave. Jammer, want Lester Butler en band moeten knallen, smerig klinken zoals de muziek die ze spelen. De bijna 20 minuten aan drie extra tracks van het South Blues Festival hebben een voller geluid; wellicht omdat de boys live beter tot hun recht komen. Maar waarom slechts 3 extra tracks? Maak er een dubbelcd van met het gehele concert of doe er een dvd bij met opnamens uit die tijd.

Er staan ook fouten in de tekst. Het South Blues Festival in Tamines is toch echt in België en niet in Frankrijk zoals op de hoes staat. En wist u dat dr. Issiah Ross Boogie Disease heeft geschreven? Klopt ook niet, dat moet dr. Isaiah Ross zijn natuurlijk. En The Red Devils hebben geen album opgenomen getiteld Live At The King King, maar wel een album King King. Slordig, slordig.

Daarnaast zijn sommige nummers korter dan op de originele release: HNC en Way Down South. Geen idee waarom. Maar dat is niet het enige dat mist vergeleken met het de release uit 1997. Waar zijn de namen van de muzikanten die mee doen per song? De originele bandfoto? En waarom is gekozen voor een nieuwe coverfoto terwijl de originele zo prachtig en duivels was?

Blijft de vraag waarom de reissue is gedaan. Dit zegt James Austin, de producer er zelf over in een interview: ‘Toen we RockBeat Records begonnen in november 2010, waren we op zoek naar het opnieuw uitgeven van cd’s uit de HighTone Records (red: het label waarop de orginele uitgave is verschenen). We hadden toegang tot de catalogus door Richard Foos van Shout Factory. Hij maakte het voor ons mogelijk om cd’s uit te geven die Shout niet van plan was zelf te releasen. Ik heb gemerkt dat 13 featuring Lester Butler was uitverkocht en voor 50 dollar werd aangeboden op Amazon. 13 featuring Lester Butler was in handen van Greg Lewerke en is in licentie gegeven aan Hightone. Greg verleend ons een licentie voor de heruitgave. We besloten om bonustracks toe te voegen op zoveel mogelijk van onze heruitgaven.’

Prima gedachte, maar doe er dan meer mee dan nu. En heb in ieder geval het respect om de muzikanten die meespeelden te benaderen dat er een reissue verschijnt. Alex Schultz die ik een paar maanden geleden interviewde is bijvoorbeeld niet betrokken geweest bij de reissue. Een helaas mislukte heruitgave. De muziek is meer dan okay, de uitvoering van de reissue slecht. Een gemiste kans.

Tracks:
1.  So Low Down (Lester Butler)
2.  Hnc (Lester Butler)
3.  Sweet Tooth (Lester Butler)
4.  Black Hearted Woman (Lester Butler)
5.  Close To You (Willie Dixon)
6.  Smoke Stack Lightning (Chester Burnett)
7.  Pray For Me (Lester Butler)
8.  So Mean To Me (Elmore James)
9.  Way Down South (Lester Butler)
10. Boogie Disease (Dr. Isaiah Ross)
11. Plague Of Madness (Lester Butler)
12. Down In The Alley (Lester Butler)
13. Baby Please Don’t Go (Big Joe Williams)

Bonus Tracks:
14. I Wish You Would (Billy Boy Arnold) – South Blues Festival, Tamines, België, 29 augustus 1997
15. Boogie Disease (Dr. Isaiah Ross) – South Blues Festival, Tamines, België, 29 augustus 1997
16. So Mean To Me (Elmore James) – South Blues Festival, Tamines, België, 29 augustus 1997

Website: Red Devils en Lester Butler: http://nofightin.com           

Interview met James Austin, producer van de reissue: http://nofightin.com/2011/04/06/13-reissue-producer-we-want-to-carry-on-his-legacy/#more-1608


Ook op Blues Magazine ...