Reed Turchi & His Kudzu Choir – Just A Little More Faith
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Als je als band een album in één dag opneemt zonder gebruik te maken van computers e.d. en je weet dan met een zeer overtuigend album op de proppen te komen, dan doe je toch iets goed! En Reed Turchi & His Kudzu Choir uit North Carolina hebben dat dus voor elkaar gekregen.
Zanger-gitarist Reed Turchi is al een aantal jaren flink actief. Zoewel solo als met bands als TURCHI. Dit keer dus met zijn Kudzu Choir, dat bestaat uit Kathleen Turchi (zang), Wallace Lester (drums), Lee McAlilly (bas, zang) en Heather Maulder (piano, zang).
Hun album klinkt enorm puur doordat de nummers gewoon rechtstreeks op de band geslingerd zijn. Hierdoor komt hun mix van blues, gospel en country zeer goed tot zijn recht.

In de opener, Just A Little More Faith, wordt countryblues vermengd met het gospelgeluid van de Staple Singers. Dat gospelgeluid wordt veroorzaakt door de soulvolle achtergrondzang van de band. Een langzaam voortsluipend nummer met een hoge dosis soul en branderig slidespel van Reed.
Honey Honey gaat meer de jumpblues richting uit. Denk daarbij richting Lightnin’ Hopkins. Ook hier zorgt de achtergrondzang weer voor een Staple Singers sfeertje waarin de rauwe sprankelende slide floreert. Lord I’m So Glad I Don’t Crave Everything I See is een broeierige slowblues met een landerige huilende slide. Een prachtig mysterieus bluesnummer met wederom gospelinvloeden.
In de ingetogen en zeer breekbare ballad Listen To The Wind gaan de countryblues en folk hand in hand. Reed levert weer prachtig atmosferisch slidewerk af. Patricia doet aan “The Dark End Of The Street” denken waardoor een zeer diep soulgevoel ontstaat. Reed steelt de show met zijn Ry Cooder-achtige spel.
Het korte, instrumentale, Wallerin’ is overduidelijk geïnspireerd door de pianoblues van Fats Waller. En dan is het logisch dat dit nummer een solospot is voor het swingende en rollende pianospel van Heather Maulder. In de ballad The More I Think (The Less I Seem To Know) zijn het de doorleefde en onvaste vocalen van Reed, die je kippenvel bezorgen. Een zeer intiem nummer met een flink country geluid. In de lome funky shuffle Discount Store lijkt J.J. Cale een samenwerking met zowel The Staple Singers als countryblues legendes als Mississippi Fred McDowell aan te gaan. Teacher’s Blues swingt al even loom in een zelfde stijl als het voorgaande nummer. De traditional Will The Circle Be Unbroken werd ook ooit door The Staple Singers opgenomen. Het is daarom niet vreemd dat er in de uitvoering van Reed ook een Staple Singers geluid zit, vermengd met country. De zang in dit nummer is echt schitterend.
De aflsuiter, My Time Ain’t Now, opent als pianoblues om dan luchtig swingend als bluesshuffle verder te gaan met priemend gitaarwerk.

Reed Turchi en zijn Kudzu Choir hebben een album afgeleverd dat bol staat van pure, rauwe en soulvolle muziek. En dan ook nog eens van een zeer hoge kwaliteit!


Tracklist:
01. Just A Little More Faith
02. Honey Honey
03. Lord I’m So Glad I Don’t Crave Everything I See
04. Listen To The Wind
05. Patricia
06. Wallerin’
07. The More I Think (The Less I Seem To Know)
08. Discount Store
09. Teacher’s Blues
10. Will The Circle Be Unbroken
11. My Time Ain’t Now

website: Reed Turchi