Ray Fuller And The Bluesrockers – Pay The Price
Format: CD – Digital / Label: Azuretone Records
Releasedatum: 28 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Gitarist-zanger Ray Fuller uit New Albany, Ohio, zit al 45 jaar in het “bluesvak” en heeft , samen met zijn Bluesrockers, zijn elfde album afgeleverd. En hij had geen betere bandnaam kunnen verzinnen want het is inderdaad pure bluesrock, die je op dit album gepresenteerd krijgt.
Bluesrock van het broeierige, haast swampy, soort met een geluid dat Omar & The Howlers in herinnering brengt.

Naast Ray Fuller bestaat zijn band uit Tutu Jumper (drums), Manny Manuel (bas) en Doc Malone (harmonica).

Gelijk in het openingsnummer, Hoodoo Train, levert de band haar visitekaartje af. Een swamp-achtige rocker met zinderende gitaarriffs en een zacht huilende harmonica. Tijdens de gitaarsolo heeft Ray een brandend, priemend geluid. Ook Pay The Price is een prima loom pompende rocker, voorzien van een snijdende rauwe slidegitaar.
De invloed van Chuck Berry is onmiskenbaar in Pearlene. Een ongecompliceerd, losjes swingende rocker in de beste “Nadine” stijl. Lightnin’ Hopkins’ Mojo Hand is door Ray omgezet naar een pompend, rauw nummer met kreunende harmonica en venijnig priemende gitaar.
Ook Alabama Train is een cover en wel van een Louisiana Red nummer. Bij Ray is het een zeer luie, zweterige blues met lichte referenties naar “Spoonful” met bijpassende brullende harmonica en een broeierig galmende gitaar.
De volgende cover is Rollin’ And Tumblin’ van Muddy Waters. Deze klassieker krijgt een zinderende, pompende cover vol met venijnig slideWerk. Mean And Evil Woman is een goed voorbeeld van een ongepolijste authentieke bluessong, die lekker loom voorbijtrekt met een hard zoemende gitaarsolo. I Will Not Let You Go is een minder bekend Chuck Berry nummer, dat hier onstuimig rockt. Bad Luck And Trouble is een sompige boogie, met een zwiepende slide, waar The Fabulous Thunderbirds jaloers op zouden zijn geweest. Met Devil Woman keert de band weer terug naar het swamp-achtige rockgeluid. Chuck Berry lijkt daarna weer volop aanwezig in de funky rocker Keep On Keepin’ On. Don’t Leave The Man You Love is een losjes swingende shuffle met een ontspannen, jazzy, solerende Ray. John Lee Hooker’s My Father Was A Jockey klinkt zoals het hoort. Rauw en pompend.
Afgesloten wordt met een cover van Hank Ballard’s Tore Up. Dit is één van de meest opwindende covers, die ik ooit van dit nummer heb gehoord. Hier gaat de band echt full tempo op de bluesrock toer met bijtend gitaarwerk.

De ervaring van Ray Fuller is op dit album zeer goed te horen. Hier is sprake van een heel lekker, ongecompliceerd rockend, zweterig album!


Tracklist:
01. Hoodoo Train
02. Pay The Price
03. Pearlene
04. Mojo Hand
05. Alabama Train
06. Rollin’ And Tumblin’
07. Mean And Evil Woman
08. I Will Not Let You Go
09. Bad Luck And Trouble
10. Devil Woman
11. Keep On Keepin’ On
12. Don’t Leave The Man You Love
13. My Father Was A Jockey
14. Tore Up

Website: Ray Fuller