Raw Blues Experience – Trailer Trash
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 2 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit album is een goed voorbeeld van hoe een bandnaam en albumtitel je totaal op het verkeerde been kunnen zetten.

Ik heb het dan over de Belgische band Raw Blues Experience uit Aalst. De bandnaam lijkt mij een rauw potje blues te beloven en de albumtitel ‘Trailer Trash’ doet mij al uitzien naar een onbeschoft, a-sociaal hard album. Dat loopt dus allemaal wat anders want onze Belgische vrienden klinken slechts bij vlagen gemeen rauw.
Je zou deze band al kunnen kennen want regelmatig duiken zij in ons land op. Zo stond de band al eens op Texel Blues. De band bestaat uit Bart De Bruecker (drums), Jacky Verstraeten (bas), Marc Van Nuland (gitaar) en Brent Redant (zang, harmonica). Hun album werd geproduceerd door de van de band Low Society bekende Sturgis Nikides, die ook nog op de slidegitaar te horen is.

Het door mij verwachte rauwe geluid is slechts in een aantal nummers aanwezig. Zoals in de shuffle Alice. Een shuffle van het rauwe soort met de hard snijdende slidegitaar van Sturgis Nikides en een lui groovende funky ritmesectie. De brullende harmonica zorgt ook voor de nodige rauwheid. Het dreigende All I Ever Wanted bevat ook weer genoeg rauwe hoekige gitaarriffs en sluipt traag voort. Sturgis Nikides is wederom aanwezig met een snijdende slidesolo. ChooChoo Train wordt door de hard brullende harmonica van Brent Redant in werking gezet en gaat als stomende rocker verder in een stijl die aan The Blues Band doet denken.
Wat gebeurt er nog meer op dit album? De opener Monday Morning is een loom pompende shuffle met warm surf-achtig gitaarwerk. Het nummer gaat over in een soulvolle stamper, compleet met warme blazers.
Nadat er eerst wat raceauto’s voorbij geraasd zijn opent Backdraft In Green. Een tegen de rockabilly aanhangend nummer, dat wat aan de ´ielige” kant klinkt en dat door de messcherpe gitaarsolo van Marc Van Nuland gered wordt. Hot Spot Party is een lui groovende funky blues met sprankelend gitaarwerk en een Tower Of Power-achtig gevoel. Dan komt er ineens een jazzy shuffle voorbij, Cinderella, met een Vaya Con Dios-achtig geluid. Hier zijn zelfs een banjo en een gestopte trompet te horen. You’ve Got What It Takes is een cover van het Brook Benton nummer en wordt hier als duet, samen met zangeres Mandy Lemon, gebracht. Een vrij commercieel poppy nummer. Fire In The Hole heeft total niets met het gelijknamige Steely Dan of Van Halen nummer te maken maar wel alles met een broeierig deinende shuffle met hard en rauw gitaarspel.
De afsluiter, Trailer Trash, is een goed voorbeeld van een onbeschoft rauw klinkend nummer. Een rauwe boogie met brand harmonicawerk. Zo had van mij het hele album mogen klinken!

Dit album van Raw Blues Experience klinkt nog een beetje alsof de band er nog niet helemaal over uit is welke muzikale koers er gevaren dient te worden. Mijn advies aan de band? Richt je op het wat rauwere blues werk want blijkens sommige nummers op dit album weten jullie daar prima weg mee!


Tracklist:
01. Monday Morning
02. Alice
03. Backdraft In Green
04. Hot Spot Party
05. The Cougar Dance
06. Cinderella
07. You’ve Got What It Takes
08. All I Ever Wanted
09. Fire In The Hole
10. Muddy Water Blues
11. Choo Choo Train
12. Trailer Trash

Website: Raw Blues Experience


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.