Ralph de Jongh Trio – Live @ The Theatre
Format: CD – Vinyl / Label: Ralph de Jongh Recordings
Release: 2019

Tekst: Paul Op den Kamp, i.s.m. Bluestown Music

De recensent knippert twee keer met zijn ogen. Voor hem verschijnt een (nieuw) album van Ralph de Jongh om te recenseren. Na het recente vierluik ‘Roadtrippin’ is dit de tweede nieuwe release van vaderlands blues trots in korte tijd. Deze worp is een live-registratie met de man zelf omringt door twee muzikale vrienden.

Onlangs schreef ik in een andere recensie op deze website over de vraag wat nu precies blues de blues maakt. Wat is nu een goede omschrijving en welke artiest heeft nu dit echte oergevoel. Filosoferend kwam ik toen uit op een geheel van gevoel en ritmiek. De luisteraar die direct in de sfeer van het album zit op een vreemde, soms haast mystieke manier maar ook hoe de muziek en stem een logisch geheel moeten vormen. De begeleiding het fundament waarop de artiest zijn verhaal kan brengen. Het mag duidelijk zijn dat de gitarist in kwestie dit authentieke gevoel bezit.

Eigenlijk zou deze live-plaat ook interessant zijn zonder zang. Het spannend samenspel van het trio spannend en fascinerend genoeg om op zichzelf te luisteren. De gitaar siddert en glijdt om de drums en bas heen als een anaconda om zijn slachtoffer. De twee andere muzikanten vormen het blues moeras waaruit dit roofdier zijn slag kan slaan. Waarmee ik niet wil zeggen dat Ralph de Jongh alleen maar keihard of snel speelt, zijn spel is juist zeer minimaal en gedoseerd. Hij speelt precies de hoeveelheid muziek die het lied nodig heeft.

Bluesliefhebbers, komt hier, luister en geniet. Meer kan ik eigenlijk niet zeggen. De beste blues man die ons land rijk is brengt op lichtsnelheid nieuwe albums uit. Laten we als muziekliefhebbers ons voordeel ermee doen.

Live uit Lloyd - Ralph de Jongh - Harry

 

Tracklist:
01. Snatch It Back
02. When The Time Is Right
03. Harry
04. Tell Me Mama
05. Roling Lightly With The Band
06. Fly
07. Honka Baba
08. Sun Surprise
09. Trying To Sing My Blues Away
10. Blues Queen
11. Hey Joe
12. Worm
13. Its Allright

Website: Ralph De Jongh


Ook op Blues Magazine ...