Ralph de Jongh – Slow Turtle Sundance
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 8 december 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

Blueszanger, -gitarist en componist Ralph de Jongh is op 31 juli 1975 in Roosendaal geboren. De Jongh is sinds 1990 in de muziek actief. Naast zijn muzikale carrière is hij ook actief als kunstschilder. In 1992 vormt hij zijn eerste band The Blue Band. in 2004 wordt hij ontdekt door Harry Muskee van Cuby and the Blizzards. Muskee is een groot bewonderaar van Ralph de Jongh en hij vraagt hem om in het voorprogramma van diens theatertour 2006 – 2008 te staan. In 2011 wint de Jongh de door de Dutch Blues Foundation georganiseerde Dutch Blues Award voor beste blueszanger.

Het aantal albums en dvd’s die er in de loop der jaren zijn verschenen zijn nauwelijks te tellen. Ralph de Jongh wordt daarom ook niet voor niets wel de hardst werkende muzikant van Nederland genoemd. Het is nauwelijks te bevatten hoe productief deze blueszanger, -gitarist en componist is, want op 8 december a.s. brengt hij maar liefst drie albums tegelijk uit. Twee dubbele livealbums en een nieuw studioalbum, ‘Slow Turtle Sundance’, met zestien nieuwe nummers. Op dit album is Ralph de Jongh zowel solo als met zijn band te horen.

All One, het openingsnummer van ‘Slow Turtle Dance’ is lichtelijk psychedelisch en in de subtiele gitaarpartijen zijn invloeden van Pink Floyd te horen. In de vrolijke blues Crazy Boys Want To Sing The Blues gaat het tempo omhoog en mag Joost Verbraak op trombone soleren. Na het zeer korte met vette gitaren rockende Whole Lotta Courage, gaat Ralph fluitend en akoestisch aan de slag in het mooie Sail Your Ship. De subtiele percussie valt op in de mooi en ingetogen gezongen blues Surrender. Girl is een ontroerend liefdeslied, smachtend gezongen en met een fraaie gitaarsolo. Na het zeer korte Angels Weeping, gaat de band er weer flink tegenaan in Heartache Man, een nummer met duidelijke Stones invloeden. Fijne gitaarpartijen en tempowisselingen bepalen de titelsong en de soulblues stroomt je tegemoet met blazers en koortjes in Sweet Operator. His Friends Made Him Smile is weer een mooi akoestisch liedje met prettige backing vocals. Vervolgens prima funky blues met wah wah gitaren in Right Here, Right Now en de Jongh pakt de slide ter hand in Pin-up Girl. De blazers pakken weer uit, met o.a. een trombonesolo, in de soulblues Battle Against Our Own Light. Diezelfde blazers zijn weer paraat in de lekkere midtempo blues Find Your Own Way Yogi Bear.
Met Merry Christmas, een in blues gedrenkt kerstliedje wordt het album besloten.

Conclusie:
De productiviteit van Ralph de Jongh heeft absoluut niet geleden onder de kwaliteit. Integendeel, Ralph de Jongh en zijn band mogen trots zijn op dit nieuwe album. ‘Slow Turtle Sundance’ is een uitstekend album.

Tracks:
01. All One
02. Crazy Boy Wants To Sing The Blues
03. Whole Lotta Courage
04. Sail Your Ship
05. Surrender
06. Girl
07. Angels Weeping
08. Heartache Man
09. Slow Turtle Sundance
10. Sweet Operator
11. His Friends Made Him Smile
12. Right Here, Right Now
13. Pin-up Girl
14. Battle Against Our Own Light
15. Find Your One Way Yogi Bear
16. Merry Christmas

Line-up:
Ralph de Jongh – gitaar, zang
Arend Bouwmeester – sax, percussie, backing vocals
Arie Verhaar – drums, backing vocals
Joost Verbraak – trompet, trombone, keys, backing vocals
Maarten Ouweneel – gitaren
Rogier Hemmes – bas, backing vocals
Judith Renkema – contrabas
Moon Anderson – backing vocals

Website: Ralph de Jongh

CD-presentatieshows:
08 december: Roosendaal – Hotel Tongerlo
09 december: Amsterdam – Club Dauphine
14 december: Breath Of Live met Ewa Pepper
15 december: Amsterdam – Instore Concerto met Ewa Pepper aanvang 17.00 uur
15 december: Medemblik – Muziekcafe Brakeboer
16 december: Borger – VANSLAG
22 december: Friesche Palen – Muziekcafe Ma Kelly`s


Ook op Blues Magazine ...