Ralph-de-Jongh-Live-at-de-Noot

RALPH DE JONGH BAND – Live @ De Noot
Format: CD/Label: Ralph De Jongh Recordings (Eigen Beheer)
Releasedatum: 1 januari 2016

Tekst: André Wittebroek

Ralph de Jongh zal voor de bluesliefhebber en zeker de Bluesmagazine-lezer , waarin hij al vele malen besproken is, zeker geen onbekend persoon zijn. Hij was tweemaal winnaar van de Dutch Blues Award als beste vocalist , in 2011 en 2014. Hij heeft inmiddels acht cd’s en twee dvd’s uitgebracht en toert volop in Nederland. Ook verscheen hij al diverse malen op radio en tv. Ontdekt door wijlen blueslegende Harry Muskee toen Ralph het voorprogramma voor hem verzorgde. Harry was direct sterk onder de indruk van de stem en passie van Ralph. Ze werden vrienden en Harry heeft hem veel geholpen en gesteund. De cd ‘Live @ De Noot’ is dan ook aan Harry Muskee opgedragen.
N.a.v zijn 25-jarig jubileum in de muziek brengt Ralph twee dubbel-cd’s uit in 2016. ‘Live @ De Noot’ als eerste en op 31 maart is de release van de studio cd ‘Lonesome Man, Ocean Of Love..’ De laatste is opgenomen in de bekende Wisseloord Studio’s.
De dubbel-cd ‘Live @ De Noot’ zit in een mooie stevige dubbel-cd klapdoos. Lekker ouderwets degelijk. Ondergetekende kreeg de cd rechtstreeks toegestuurd maar helaas zonder bijbehorende informatie, zoals bijvoorbeeld een tekstvel. In de doos zit wel een klein boekje met foto’s en minimale tekst. Ziet er verder zeer professioneel uit .
Er staan maar liefst 23 nummers op de twee cd’s met in totaal maar liefst ruim 141 minuten muziek! Men krijgt absoluut waar voor zijn geld. Van de 23 nummers zijn er maar drie covers, de rest allemaal door Ralph, soms bijgestaan door anderen, geschreven. Respect!
Het is onmogelijk alle nummers apart te bespreken dus zullen we dat in grote lijnen doen.

Cd 1 begint zonder aankondiging en het eerste nummer More Than Words start direct, je valt als het ware meteen in de muziek. De mooie, zeer heldere stem van Ralph komt meteen uitstekend door mede dankzij de zeer goede opname- en geluidskwaliteit. Dit blijft het hele concert zo. Complimenten! Men hoort het wel eens anders. De uitspraak van het Engels is perfect, als men Ralph niet zou kennen, zou men kunnen denken dat het iemand is die rechtstreeks uit de Mississippi delta komt. De vocalen van Ralph domineren duidelijk het concert, ze lijken wat naar voren gemixt te zijn. De begeleidende bandleden wat op de achtergrond maar ze krijgen allen hun momenten om te excelleren. Het kan ook zijn dat de stem van Ralph zo duidelijk , helder en krachtig is, dat het vanzelf gaat. Die stem heeft wel wat weg van Mick Jagger en de muziek ,door de riffs, van de Rolling Stones. De muziek uit de sixties zeg maar, zoals bijvoorbeeld in Ride And Sings, It’s All Right, Easy Day, Turn Me Out. Een Herman Broodachtige stijl heeft More Than Words, ook door de zangpartijen. Burning heeft een heerlijke Tony Joe White achtige bayou groove en de klagende deltablues zit in Worry Wise, Where Did You Stay Last Night, On Your Own. Harry, een ruim elf minuten durend nummer is schitterend en gevoelig. Mooi gitaar intro, formidabele zang en ingetogen subtiel gitaarspel in het midden met prima sax solo op het eind.
Vele stijlen komen dus aan bod op cd 1. Maar het droevige, het donkere, de echte, soms rauwe blues overheerst.

Cd 2 is toch iets anders van opzet. Hier zijn de nummers steviger, swingender en wat vrolijker van aard. Het begint nog rustig met het wat gospelachtige Worried Man, maar het tweede nummer A Last Goodbye heeft een heerlijke , swingende groove met lang intro. Het Wah Wah pedaal geeft een mooi effect en het drumwerk is geweldig, bijna tegendraads ritmisch maar het klopt helemaal. De hele band speelt het geweldig met een prima wisselwerking tussen zang en instrumentaal. De songs Blow Me, Dance, Money, de cover Little Queenie (Chuck Berry) hebben eenzelfde muziekstijl: swingend, groovy met soms funky- en soms rock, soms rock and roll elementen. Heerlijke muziek. De uitvoering van Little Queenie is prachtig net als het groovy I’ll Believe I’ll Go.
Cd2 eindigt met de bekende slowblues van Robert Johnson’s Come On In My Kitchen met saxsolo. Goede uitvoering maar een wat (te) rustig eind aan cd 2. Misschien beter de laatste drie nummers kunnen omdraaien, maar dat is de mening van de recensent.

RDJ - I Believe I Go Back Home - De Noot Hoogland -

Conclusie:
Met ‘Live @ De Noot’ heeft de Ralph de Jongh Band een geweldige mooie dubbel-cd afgeleverd. Bijna alle bluesstijlen komen aan bod en de stem van Ralph is van de buitencategorie. De band speelt degelijk en goed, maar duidelijk in dienst van Ralph. De geluidskwaliteit is fantastisch, complimenten aan Eduard Berghuizen en Henk Hak voor de opnames en Marc Hullegie voor de mix. Topwerk!

Line-up:
Ralph de Jongh: guitar,vocal, bluesharp
Nico Heilijgers: bassguitar, backing vocals
Maarten Ouweneel – guitar
Arend Bouwmeester: keys, saxophone,percussion, backing vocals
Arie Verhaar: drums
Moon Anderson: backing vocals

Tracks:
Cd 1:
01. More Than Words
02. Worry Wise
03. Where Did You Stay Last Night
04. Ride And Sing
05. On Your Own
06. Burning
07. It’s All Right
08. Harry
09. Easy Day
10. Goodmorning Woman
11. Turn Me On
12. Sun Coming Up

Cd 2:
01. Worried Man Blues
02. A Last Goodbye
03. Blow me Insane
04. Our World
05. Man
06. Dance
07. Build Me Up
08. Money
09. Little Queenie
10. I Believe I’ll Go Back Home
11. Come On In My Kitchen

Website: Ralph de Jongh
info@denoot.nl

RDJ - TRy Out -Blow Me Insane - Cafe De Noot

Ook op Blues Magazine ...