R.L. Burnside – Long Distance Call: Europe 1982
Format: CD – LP / Label:  Fat Possum Records
Release datum: 11 februari 2019

Tekst: Martin van der Velde

Het is al weer ruim 13 jaar geleden dat R.L. Burnside is overleden. 1 September 2005 om precies te zijn. Hij heeft een behoorlijk oeuvre, dan wel op lp, cd en dvd achter gelaten. Ook na zijn dood verschijnt er af en toe werk van Burnside, zoals de cd ‘Rollin’ and Tumblin’: the King of Hill Country Blues’ op Wolf Records uit 2010, dat een compilatie van opnames uit 1975, 1989 en 1991 betreft. R.L., wat voor Robert Lee staat en die door familie en vrienden ook wel Rule genoemd wordt, komt in 1926 (Lafayette County, Mississippi) ter wereld.
Zijn eerste gitaarlessen krijgt hij van Mississippi Fred McDowell, die in de buurt woont en waarmee hij later het podium zal delen. Ook Ranie Burnette, Henry Harden, Son Hibbler en Jesse Vortis weten in meer of mindere mate, een jonge Burnside van lessen te voorzien.
In eerste instantie vind hij zijn grootste inspiratie in het zingen in de kerk en de locale fife en drums picknicks, die veelvuldig plaatsvinden maar wanneer hij wordt geconfronteerd met het werk van Muddy Waters, Lightnin’ Hopkins en John Lee Hooker laat hij dat voortaan doorklinken in zijn eigen benadering van het spel.
In het eind van de veertiger jaren vetrekt R.L. Burnside om economische reden naar Chicago, waar hij werk vindt in de metaal- en glasindustrie. Maar na drie jaar besluit hij weer naar het zuiden te trekken. Na een kort verblijf in de Parchman Farm verdient hij de kost als tractor chauffeur.
In 1967 maakt George Mitchell de eerste opnames van R.L. Bunside, die twee jaar later op het Arhoolie label worden uitgebracht. De opnames die twee jaar later worden gemaakt zien pas dertig jaar later als ‘My Black Name a-Ringin’ op Adelphi Records het levenslicht. In 1979 neemt muziekwetenschaper Davis Evans tijdens diverse sessies een aantal songs met de familie Band van Burnside op voor zijn label High Water Records, dat is verbonden aan de Memphis State University. Deze opnames komen twee jaar later onder de titel ‘Sound Machine Groove’ op het Franse Vogue label in Europa beschikbaar.
Dat is ook zo’n beetje de periode waarin R.L. Burnside regelmatig Nederland bezoekt. Leo Bruin en Sem van Gelder van de jazz- en bluesplaten zaak en tevens platenlabel Swingmaster in Groningen zijn R.L. Burnside dan ook allang op het spoor. Voor dit label heeft hij immers in maart 1980 al de opnames voor de LP ‘Plays and Sings the Mississippi Delta Blues’ gemaakt.

Het materiaal op ‘Long Distance Call’ sluit daar naadloos op aan en is eveneens door Leo Bruin van Swingmaster in zijn eigen kleine studioruimte in Groningen met minimale middelen,volgens de hoes in 1982 vastgelegd, hoewel ik daar een beetje mijn twijfels over heb. Het gebodene lijkt enige overlap met ‘Plays and Sings the Mississippi Delta’ te hebben. Death Bells Ringing, When My First WifeLeft Me, Walkin’ Blues, Long Distance Call en Sweet Black Angel komen ook op eerder genoemd werk, met nagenoeg dezelfde speelduur voor. Maar goed dan blijven er altijd nog een aantal aanvullingen over voor wie de schijf al heeft.
We horen hier een gedreven Burnside aan het werk, die nog volledig in de kracht van zijn leven is en zichzelf met vaardig fingerpicking en slide werk begeleidt. Zijn stem is helder en krachtig. Je hoort de invloeden van John Lee Hooker sterk terug in diens When My First WifeLeft Me. Materiaal dat hij afwisseld met krachtig slidespel zoals op Walkin Blues, Long Distance Call en Sweet Black Angel, een song die in 1930 al werd opgenomen door Lucille Bogan en later nog eens door Tampa Red en Robert Nighthawk zal worden overgedaan.
Burnside besluit ‘Long Distance Call: Europe 1982’ met het slepende Sat Down On My Bed And Cried, waaruit nogmaals zijn uitzonderlijke klasse blijkt.
Nog drie aanraders voor liefhebbers van dit materiaal: ‘Hill Country Blues’, dat zowel op Swingmaster als Fat Possum Records is verschenen, ‘Going Down South’ (Swingmaster) met opnames van R.L. Burnside, Ranie Burnette en Johnny Woods uit begin tachtiger jaren en ‘First Recordings’ (Fat Possum Records) met zijn vroege opnames, die door George Mitchell tijdens zijn fieldtrips zijn vast gelegd. Het latere werk met al zijn moderne grooves en snufjes mag je wat mij betreft vergeten.
“Well Well Well” is een kreet die we Burnside vaak hoorden opperen tijdens zijn vele optredens, en dat dekt dan ook volledig de lading aangaande deze uitstekende uitgave, die eigenlijk al langere tijd beschikbaar is maar schijnbaar hier volledig over het hoofd is gezien.


Tracks:
01. Death Bells Ringing
02. Ramblin’ On My Mind
03. When My First Wife Left Me
04. Walkin’ Blues
05. Long Distance Call
06. If You Don’t Want Me Baby
07. Early In The Morning
08. Sweet Black Angel
09. Short Haired Woman
10. 44 Pistol
11. Sat Down On My Bed And Cried

Website: https://www.fatpossum.com/artists/r-l-burnside-2/


Ook op Blues Magazine ...