Queen Esther

Queen Esther – The Other Side
Format: CD
Label: EL Recordings
Release: 16 september 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Librettist, actrice, singer/songwriter Queen Esther is opgegroeid in het zuiden van de Verenigde Staten en dat heeft haar ook muzikaal gevormd. Jazz, blues, country, gospel en soul invloeden zijn in ruime mate terug te vinden op haar laatste uiterst geslaagde CD “The Other Side”,die meteen al heel lekker stevig begint met het ‘soulful’ gezongen “Sunnyland”.Een heerlijk ‘americana’ nummer met mooi acoustisch en ook vlammend elektrisch gitaarwerk. Na het klassieke country-achtige nummer “I’ve Come Undone Again” met sfeervol vioolspel volgt een van de hoogtepunten van dit album “Jet Airliner” dat Paul Pena in 1973 schreef en dat vooral bekend werd door de Steve Miller Band. De uitvoering van Queen Esther is echter veel beter. Niet alleen het gitaarwerk is beter, de zang is vele malen intenser en krachtiger dan die van uitgebluste Steve Miller in1974.

En dan “Oh Sun” dat gaat over de figuur Ikarus uit de Griekse mythologie, die ondanks de waarschuwing van Daedalus te hoog vloog zodat de vleugels smolten en neerstortte. Het gaat over een bekende van haar die heroïne gebruikt. Hoe veel risico kun je nemen, hoe hoog kun je vliegen voordat je neerstort? Meesterlijk gevonden!

Alle nummers op dit country-georiënteerde album van Queen Esther zijn van grote klasse, maar er staan ook stevige (blues) rock nummers op zoals “Somebody Else’s Baby”. Elvis Presley en Chuck Berry hebben in het verleden al aangetoond dat rock en country nauw met elkaar zijn verweven. Dat wordt op dit authentieke album nogmaals overtuigend bewezen door een op dreef zijnde Queen Esther, die het album ook produceerde.
Voor de liefhebbers zijn er twee bonus tracks. Een ‘black americana’ versie van “Jet Airliner”, die net iets minder is dan de rockende versie op deze CD, maar die kan dan ook moeilijk geëvenaard worden. En een iets compactere en pittiger versie van het nummer “I’ve Come Undone Again”, die iets toevoegt aan deze toch al geweldige CD.

Kortom: Een meesterwerk van een uiterst getalenteerde singer/songwriter die zich kan meten met de grootheden op dit gebied zoals Lucinda Williams. Een CD die in geen enkele verzameling mag ontbreken!

Queen Esther Oh, Sun (lyric video)

Tracklist

1. Sunnyland
2. I’ve Come Undone Again
3. Jet Airliner
4. Oh, Sun
5. Sadness Everlasting
6. Somebody Else’s Baby
7. Will You or Won’t You
8. My Big Iron Skillet
9. The Other Side
10. Love Is a Wrecking Ball
11. I Feel Like Going Home

Bonus tracks
12. Jet Airliner (The Black Americana Version)
13. I’ve Come Undone Again

Website: http://queen-esther.com/

Noot :
Op 28 oktober a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met Queen Esther te horen. (Wijzigingen voorbehouden.)
Het programma is ook via internet te beluisteren:  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.