Qeaux Qeaux Joans - No Man's Land
Qeaux Qeaux Joans – No Man’s Land
Format / Label / Originele releasedatum: CD / PIAS / 2012
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Alternatieve rhythm & blues, zo omschrijft Qeaux Qeaux Joans haar muziek. Voeg er een vleugje Janne Schra en soul aan toe en je hebt de essentie van haar debuutalbum No Man’s Land.

Qeaux Qeaux Joans heeft inmiddels in het voorprogramma gestaan van onder anderen Seasick Steve, Beth Hart, Keith Caputo en de komende dagen van Robert Cray. De voorgeschiedenis zal bij de meesten wellicht al bekend zijn, want de afgelopen maanden was ze volop aanwezig op radio, tv en in de muziekscene. Hoe ze in 2009 spontaan op het podium sprong bij Seasick Steve, hoe hij vervolgens in 2011 zijn geboekte voorprogramma cancelde voor Qeaux Qeaux Joans, ze een platencontract kreeg bij PIAS en hoe ze een prachtig (en helaas te kort) optreden deed bij de De Wereld Draait Door. En intussen is haar tournee gestart en worden haar concerten verplaatst van kleine zalen naar grote wegens overweldigende belangstelling.

No Man’s Land is al een tijdje uit, maar op deze site (helaas) nog niet opgepikt. Tijd om er dus aandacht aan te besteden. De opnames van het album vonden binnen drie dagen tijd plaats, waarin het leeuwendeel in één keer opgenomen werd om zo het live gevoel te benadrukken. De band bestaat uit Coco Jones (zang, gitaar), Isa Azier (gitaar), Andert Tijsma (bas), Jody van Ooijen (drums), Richard van Bergen (slide, bariton), Timothy Banchet (keyboard) en Teus Nobel (blazers). De aparte schrijfwijze van Qeaux Qeaux Joans i.p.v. Coco Jones is bedoeld om verwarring (en wellicht een rechtszaak) met een Amerikaanse zangeres/actrice met dezelfde naam te voorkomen.

Ik heb de plaat inmiddels al een tijd in huis en wat me bij herhaaldelijk draaien op valt is hoe sterk de gelijkenis wat betreft jazzy stem/zang en muziek met Janne Schra (ex Room Eleven) is op de plaat. Live zijn ze verschillend weet ik uit ervaring na het zien van concerten van beide zangeressen. Waar Qeaux Qeaux Joans een krachtige zang heeft, is Schra live iets meer ingetogen. Dat krachtige blijft op de plaat helaas iets achterwege. Want hoe goed de rustige nummers ook zijn, iets meer up tempo nummers had het geheel wat meer balans gegeven.

Dat gezegd hebbende: No Man’s Land is een kippenveldebuutplaat. Qeaux Qeaux Joans ontroert en raakt je met haar stem; de band door hun ingetogen manier van spelen en de arrangementen. Luister naar Final End, While The Whole World Is Asleep, Brother en What If die gutsten en schroeien van emotie en een grote bak melancholie over de luisteraar heenstorten. Ook prachtig is Love, dat live een onvervalste call and answer song is; een minutenlange, liefdevolle interactie tussen de band en het publiek. Ook de meer up tempo raken je genoeg om van blijdschap een vreugdedansje te doen. Golden Cage krabbelt als een zomers briesje, terwijl Heartache en No Man’s Land vrolijk huppelend uit de boxen kruipen en zich onweerstaanbaar in het hoofd nestelen.

No Man’s Land is een kippenvelplaat voor alle seizoenen. Melancholisch als de winter en herfst en opgetogen als de lente en zomer. Een onNederlands, volwassen debuut. En dat is ‘slechts’ de plaat. Live is Qeaux Qeaux Joans nog beter, dus gaat dat zien. Maar wees er wel snel bij: de kaartverkoop gaat hard.

1. Can’t Steal My Heart
2. Golden Cage
3. Heartache
4. Final End
5. Love
6. No Man’s Land
7. Brother
8. While The Whole World Is Asleep
9. What If
10. Road Trippin’

Website: www.qeauxqeauxjoans.com

Tourdata (meer op de website)
21/02/13: Hengelo, Metropool (Support Robert Cray)
22/02/13: Groningen, Simplon
08/03/13: Dordrecht, Dolhuis
15/03/13: Amersfoort, De Kelder
16/03/13: Oss, Groene Engel
28/03/13: Hengelo, Nije Live (Benefietconcert)
29/03/13: Ottersum, Roepaen
05/04/13: Venlo, Perron 55
14/04/13: Hoorn, A Small Town Music Walk
30/04/13: Deventer, Burgerweeshuistuin
17/05/13: Breda, Mezz


Ook op Blues Magazine ...