Prinz Grizzley – Come On In
Format: CD – Digital / Label: Shed Music – Continental Record Services
Releasedatum: 16 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Voor kwaliteits-Americana hoef je al lang niet meer naar de USA. Neem bijvoorbeeld onze Ilse DeLange en haar Common Linnets. Of dit album van Prinz Grizzley. Deze Prinz werd als Chris Comper geboren in het Bregenzer Woud in Oostenrijk. Niet echt een land waaruit je Americana verwacht! Het mooie is dat je aan totaal niets merkt dat dit een Oostenrijkse artiest is. Zijn uitspraak is perfect en ook de muziek klinkt uitermate Amerikaans.
In eerste instantie werd Prinz beïnvloed door muzikanten als Creedence Clearwater Revival, The Eagles, Bruce Springsteen en Hank Williams. Later raakte hij ook in de ban van Nirvana. Met zijn band Golden Reef bracht hij een aantal albums uit maar nu is het tijd voor Prinz zelf.
Bijgestaan door Oliver Varga (mandoline, banjo en piano), Aaron Goldstein (pedal steel), Corina Gmeiner (backing vocals), Rue Kostron (bas), Claude Meier (upright bass) en Klaus Perez-Salado (drums).

Van Nirvana invloeden is in het geheel niets te horen maar de overige invloeden zijn wel hoorbaar. Zo is Springsteen, maar ook Hank Williams, hoorbaar in de loom slepende ballad Wild Open Country. Hier valt de knauwende rauwe zang van Prinz op en de hemels wiegende pedal steel van Aaron Goldstein, die een hoofdrol vervult op het hele album. Zoals in het “Peaceful Easy Feeling”-achtige Give Me One More Reason waarin het country gehalte wat hoger ligt.
De zwevende Americana ballad Fiery Eyes komt meer uit de Bob Seger hoek met een mooie horns partij van Johannes Bar. Na dit indrukwekkende trio ballads is het even lekker om een luchtig uptempo nummer te horen. Je wordt op je wenken bediend met het bluegrass-achtige Mountain’s Milk.
Voor de rest van het album is het alleen maar ballads wat de klok slaat. En dat is totaal niet erg want ze zijn allemaal van zeer grote klasse. Zoals de intieme ballad Irene waarin de pedal steel wederom de show steelt.
Where’s Your Fire Gone is een zwierende Springsteen-achtige ballad terwijl I May Be Late meer in de traditionele country hoek zit. In het Bob Seger-achtige I Can See Darkness blijkt hoe wendbaar de stem van Prinz is. Met het grootste gemak wisselt hij rauwe zang af met hoge uithalen. Ook Personal Hell is Bob Seger-achtig met Philipp Lingg op sfeervolle accordeon.
In de intieme en ontroerende akoestische ballad Tell Me Why doemt de te vaak gestelde “waarom” vraag op. Deze vraag overkomt ons allemaal te vaak. En ik grijp daarom dit nummer aan als eerbetoon aan Sproet, waarvan ik vandaag te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is….waarom? Tell me why I have lost you…..

Je begrijpt het al….dit prachtige album van de Oostenrijkse Prinz Grizzley grijpt mij op zeer indrukwekkende wijze bij de keel en laat niet meer los.


Tracklist:
01. Wild Open Country
02. Give Me One More Reason
03. Fiery Eyes
04. Mountain’s Milk
05. Irene
06. Where’s Your Fire Gone
07. I May Be Late
08. I Can See Darkness
09. Walls
10. Personel Hell
11. Tell Me Why

Website: Prinz Grizzley

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Releases
Sort by