POPA CHUBBY – UNIVERSAL BREAKDOWN BLUES
Format: CD / Label: Provogue
Release Datum: 28 Mei 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Met een succesvolle Europese tournee achter de rug waarbij hij onder meer als headliner in Groningen (Rhythm & Blues Night) en Raalte (Ribs & Blues) imponeerde lijkt het Ted Horowitz, beter bekend als Popa Chubby alleen maar voor de wind te gaan. Zeker nu er precies twintig jaar na zijn debuutalbum een ijzersterke verzameling nieuw werk is verschenen. Niets is minder waar, de titel van het nieuwe schijfje heet dan ook niet voor niets ‘Universal Breakdown Blues’…

Tekst: Jeroen Bakker

Chubby leek zich haast te verontschuldigen toen hij bekendmaakte met Universal Breakdown Blues weer terug te komen bij de blues ‘omdat het moest’. Juist de problemen op het persoonlijke vlak bleken de aanleiding te vormen voor een dozijn zeer gevarieerde blues waarbij hij behoorlijk ‘diep ging’ en zich liet beïnvloeden door grote namen als Howlin’ Wolf en Robert Johnson. Onderweg van een tour in de Midwest was het niemand minder dan Muddy Waters die hem op de radio tot dit idee bracht. ‘It’s been 24 hours since my baby’s been gone and that’s 23 hours way too long’. De muzikale therapie nam slechts enkele weken in beslag en het resultaat mag er zonder meer zijn.

Het album opent met een vlotte up-tempo bluesrocker waarin het Hammond-orgel een belangrijke rol speelt. I Don’t Want Nobody alsof hij zich heeft verzoend met zijn lot. Het zeer persoonlijke I Ain’t Giving Up laat een heel soulvolle kant horen die we nog niet eerder waren tegengekomen bij de 53-jarige New Yorker. Uiteraard kan zoiets nooit lang duren bij de stoere grote man dus wordt er in het titelnummer heerlijk groovend tekeer gegaan. Korte venijnige solootjes en een swingende ritmesectie maken het tot een goed luisterbaar gebeuren. Hetzelfde geldt voor de New Orleans-stijl die in I Need A Lil’ Mojo te horen valt.
Speciaal voor de fans is er nu eindelijk een studio-uitvoering te verkrijgen van het overbekende Over The Rainbow dat hij regelmatig tijdens de optredens speelde. Voor diegenen die hier vraagtekens bij zetten heeft hij een duidelijke boodschap: ‘I do what I want to do’. Juist nu lijkt de cover van Judy Garland op zijn plaats te vallen en ook nu weet hij het bijna negen minuten spannend te houden. Uiteraard wordt er ook minder gecompliceerd gebeukt zoals in Danger Man, Mind Bender of Goin’ Back To Amsterdam (Reefer Smokin’ Man) maar die steken zoals gewend weer prima in elkaar. Toch lijkt hij met deze verzameling onbedoeld een breed publiek aan te kunnen spreken omdat er simpelweg heel veel in zit.

Of hij na twintig jaar zijn beste album tot nu toe heeft afgeleverd is moeilijk te beoordelen maar voor een ieder die nog twijfelde aan de ‘blues-credibillity’ van Popa Chubby zal Universal Breakdown Blues hoedanook een zeer aangename verrassing zijn.

Track List:
1. I Don’t Want Nobody
2. I Ain’t Giving Up
3. Universal Breakdown Blues
4. The Peoples Blues
5. Rock Me Baby
6. 69 Dollars
7. Over The Rainbow
8. I Need A Lil’ Mojo
9. Danger Man
10. Goin’ Back To Amsterdam (Reefer Smokin’ Man)
11. The Finger Bangin’ Boogie
12. Mind Bender

Website Artiest: www.popachubby.com


Ook op Blues Magazine ...