popa-chubby-the-catfish

Popa Chubby – The Catfish
Format: CD – Download / Label: EAR Music
Releasedatum:  7 Oktober 2016

Tekst: Filip Heidinga

Popa Chubby behoeft natuurlijk geen introductie meer. De grote man uit New York is intussen alweer ruim vijfentwintig jaar bezig en komt eigenlijk elk jaar wel naar Nederland voor een paar optredens. Toch heeft Ted Horowitz met zijn nieuwste album’ The Catfish’ wat verrassingen voor ons.

Het album begint met een echt Popa Chubby nummer Going Downtown. Het funky ‘in your face hard rocking’ blues nummer is wat we van de grote man gewend zijn. Ook het erg funky Good Thing past bij wat we van hem gewend zijn. Maar op dit album wil Popa Chubby ook een andere kant van zichzelf laten zien. ‘The Catfish’ is het meest veelzijdige album van Popa Chubby tot nu toe. De keuze voor het volgende nummer bijvoorbeeld is niet iets wat je van hem verwacht. Een instrumentale cover van Bye Bye Love van The Everly Brothers. Iets wat je niet zou verwachten op een Popa Chubby album maar hij weet er een erg mooie versie van te maken. Het begin van Cry Till It’s A Dull Ache begint nog zoals we van de man gewend zijn maar in zijn solo laat hij alvast wat horen wat we later op het album meer gaan horen. Jazz invloeden heb ik nog niet op een album van hem gehoord maar Cry Till It’s A Dull Ache bevat zeker jazz invloeden tijdens de solo. Het volgende nummer Wes Is More is een echt jazz nummer. Het instrumentale nummer van ruim zeven minuten is een mooie ode aan Wes Montgomery. Het verschil kon bijna niet groter zijn met het volgende nummer. Wederom een ode maar Motorhead Saved My Life is zeker geen jazz nummer, eerder een hardrock nummer. Op zich een erg lekker nummer maar doordat hij tussen een jazz nummer en een echt blues nummer instaat komt het nummer niet helemaal tot zijn recht. Het prachtige Blues For Charlie schreef Popa na de eerste aanslagen in Parijs, één van zijn favoriete steden. Hierna laat Popa, met het nummer Dirty Diesel, weer even horen dat hij ook nog steeds erg goede blues rock nummers kan maken. Slow Down Sugar bevat weer veel jazz invloeden en het duurt zelfs even voor je een gitaar hoort. De hoofdrol is in het begin voor Popa’s dochter Tipitina Horowitz op trompet. Het nummer is naast Wes Is More de grootste verrassing van het album. Put A Grown Man To Shame doet mij erg denken aan de eerste albums van Popa. Het nummer is een mooie slow blues nummer. Het titelnummer The Catfish begint met een erg lekkere groove, en heeft het nummer een mooie opbouw. Het album sluit af met een Robert Johnson cover: C’mon In My Kitchen.

POPA CHUBBY "The Catfish" Teaser

Kortom:
Popa Chubby’s meest veelzijdige album tot nu toe. Hij wil duidelijk laten horen dat hij nog meer kan dan wat hij op het podium doet. En het resultaat mag er zijn. Ik vind het dan ook zijn beste album tot nu toe.

Tracklist:
01. Going Downtown
02. Good Thing
03. Bye Bye Love
04. Cry Till It’s A Dull Ache
05. Wes Is More
06. Motorhead Saved My Life
07. Blues For Charlie
08. Dirty Diesel
09. Slow Down Sugar
10. Put A Grown Man To Shame
11. The Catfish
12. C’mon In My Kitchen

Website: Popa Chubby

POPA CHUBBY - THE CATFISH


Ook op Blues Magazine ...