popa-chubby-im-feelin-lucky

Popa Chubby – I’m Feelin’ Lucky
Format: CD / Label: Dixiefrog
Releasedatum: 14 oktober 2014

Tekst: Fons Delemarre

De eerste noten zetten meteen de toon: de harde, hoge riffs en solo’s van Popa Chubby zijn méér dan volop aanwezig op zijn nieuwe album ‘I’m Feeling Lucky’. Evenals de wah-wah, trouwens. Heerlijk, voor wie daar van houdt, maar nuance en afwisseling is wat mij betreft te ver te zoeken. Ik ben groot liefhebber van het werk van Ted Horowitz, zijn echte naam. Zijn artiestennaam is, naar men zegt, een verbastering van ‘Pop a chubby’, dat straattaal is voor een erectie krijgen. Het oudere werk van Popa Chubby, inclusief de Hendrix-covers, spreekt me meer aan dan de tien tracks op I’m Feelin’ Lucky. Vooral omdat de oudere composities sterker zijn en omdat er niet alleen met veel kracht, maar ook met veel gevoel wordt gespeeld. De grootste tekortkoming van de nieuwe cd is naar mijn mening het gebrek aan dynamiek. Het lijkt wel alsof Chubby zijn hand overspeelt (…) bij het uitdragen van zijn geluk. Dat is riskant, vooral als het om blues gaat. Er zijn maar weinig mensen in staat op een geloofwaardige manier ‘happy blues’ te spelen. Taj Mahal, natuurlijk, en in Nederland Little Boogie Boy, zijn exponenten van de happy blues.

Track 2: het zelfde liedje. Ook weer ongenuanceerde gitaren als basis voor –weer- een nummer over drie woordjes. Track 1 ging over ‘I Love you’, track 2 over ‘I’m Feelin’ Lucky’. Vervolgens laat Popa Chubby op ‘Rock On Bluesman’ horen dat hij minstens net zo hoog kan spelen als gastgitarist Mike Zito (die samen met Devon Allman in de The Royal Southern Brotherhood zat), maar dat levert niet per definitie doorleefde muziek op. Het jazzy klinkende ‘One Leg At A Time’ kent weliswaar een onnodige modulatie, maar klinkt aangenaam lichtvoetig, niet in de laatste plaats omdat het niet langer duurt dan nodig (3:31)

Bij ‘Rollin’ And Tumblin’ wordt weer vol gas gegeven: zware gitaren, dik aangezette zang. De fraaie solo op slide-gitaar duurt hier precies lang genoeg: ruim een minuut. Track 6, ‘Come To Me’ is het hoogtepunt van deze cd. Hier komen we de oude Popa Chubby weer tegen die zich lekker laat opzwepen door de fraaie zang van Dana Fuchs, die over een ongekende Janis Joplin-strot blijkt te beschikken. Het inspireert Popa hoorbaar. Jammer dat het daarna meteen weer gitaargillen is geblazen in ‘Save Your Own Life’. Track 8, “I’m A Pitbull” krijgt zelfs Lynyrd Skynyrd-achtige trekjes, inclusief de verschillende gitaarsolo’s. Helaas is de fade-out kenmerkend voor de ideeënarmoede.

Het album ontbeert de geëngageerde teksten van ‘Peace, Love & Respect’(2004) en catchy teksten als ‘If The Diesel Don’t Get You, Then The Jet Fuel Wil’ van ‘The Good, The Bad and The Chubby’ uit 2002. En is het louter toeval dat op deze laatgenoemde cd nummers staan als ‘Passion’ en ‘Play It from The Heart’? Wie van een pittig stukje harde en snelle bluesrock houdt en geen genoeg kan krijgen van vakkundige snarenfietserij en gitaarkrachtpatserij, komt volledig aan zijn trekken met ‘I’m Feelin’ Lucky’. Wie het bluesgevoel en de inleving zoekt, wat minder.

Erg aardig is de bonuscd ’25 Years’. Deze cd laat goed de ontwikkeling van Popa Chubby horen. De gitaristen onder ons kunnen horen hoe hij ooit begonnen is en dus ook hoe hij het uiteindelijk zover geschopt heeft. De klank van de opnames is authentiek, de kwaliteit soms ‘enigszins dubieus’ en mede door die combinatie van eigenschappen blijven de tien tracks (opgenomen tussen 1978 en 2013) interessante eigenschappen documenten. Het is alsof Chubby zegt: “Hup jongens, gewoon in de oefenruimte in, opnames maken, goed luisteren en jezelf blijven ontwikkelen!” Kijk maar eens hieronder hoe dat tot een fraai opgebouwde solo kan leiden in een nummer als ‘Hallelujah’.

Popa Chubby : hallelujah

Tracks
1. Three Little Words
2. I’m Feelin Lucky
3. Rock On Bluesman
4. One Leg At A Time
5. Rollin’ And Tumblin’
6. Come To Me
7. Save Your Own Life
8. I’m A Pitbull (Nothing But Love)
9. Too Much Information
10. The Way It Is

#Bonus CD
1. Elemental Time
2. Smoke Break
3. Video Venus
4. My Relation
5. Drop The Beat
6. I Can’t Fix You
7. Mike The Cop
8. I’m Giving up
9. Steef Jam
10. Popa Chubby Is An Old Ass Man

www.popachubby.com


Ook op Blues Magazine ...