Foto Recensie: Polly O’Keary & The Rhythm Method - As Live As It Gets

Polly O’Keary & The Rhythm Method – As Live As It Gets
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 6 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Het kan maar niet op! De ene na de andere prima bluesrock release passeert mijn oorschelpen. Dit keer het nieuwe album van Polly O’Keary & The Rhythm Method.

Polly, een zangeres en bassiste, was reeds op 16-jarige leeftijd aan het optreden in barretjes in Mexico. Op 18-jarige leeftijd trouwde zij en tien jaar later werd zij bevangen door de blues na het bijwonen van een concert van Jeff Healey.
En nu is er dan een zeer sfeervol livealbum waarop Polly bijgestaan wordt door haar echtgenoot Tommy Cook op drums en gitarist David Miller. De ervaring van deze muzikanten spettert van dit album af. En dat is zo gek nog niet als je weet dat Polly en Tommy 4 jaar lang de ritmesectie vormden van Too Slim & the Taildraggers en David 18 jaar lang zijn eigen Dave Miller Band had.

Wat maakt deze band zo bijzonder? Allereerst de stem van Polly. Een stem, die vol passie en soul zit en die je rustig mag vergelijken met de stem van Janis Joplin. Samen met manlief vormt zij dan ook nog eens een zeer solide swingende ritmesectie. Gitarist David Miller is een ware revelatie. Zijn spel schiet van ongepolijst gierend naar sfeervol en ingetogen bluesy werk.

De band opent met de pompende bluesrocker Red Light waarin gelijk het Joplin-achtige stemgeluid van Polly opvalt naast het gierende, kreunende en brullende gitaarwerk van David. In A Man Who Can Stand is de sfeer loom en funky. David strooit hier sprankelende bluesy riffs rond.
David opent I Wish You Could See Me Now met vlammend funky gitaarwerk en blijkt ook nog eens zeer verdienstelijk te kunnen zingen. In dit Spin Doctors-achtige nummer knalt hij er ook nog een brullende solo uit. Zijn spel is in het lui groovende In My Father’s House als kermend Hendrix-achtig te omschrijven. De losjes swingende bluesshuffle Hard Act To Follow heeft zowel jazzy als bluesy elementen en is een echte meebruller.
Een slowblues mag uiteraard niet ontbreken. In Black Crow Callin’ trekt Polly haar complete arsenaal aan vocale capaciteiten open. Van krachtig naar ingetogen naar gekweld terwijl David haar blijft prikken met zijn bijtende gitaar. In It’s My Soul bewijst de band dat ze zowel uptempo kan pompen als heel ingetogen kan klinken. Een ander hoogtepunt van het album is Gather ‘Round Me Angels waarin Polly vol hartstocht smeekt om haar van de door de Duivel veroorzaakte pijnen en ellende te verlossen daarbij bijgestaan door David’s hard snijdende gitaar.
Het ene na het andere prima nummer dus met als afsluiter het ongecompliceerd rockende Who Needs The Blues.

Who Needs The Blues? We do! En die krijgen we volop op een prima manier voorgeschoteld via dit uitstekende album van Polly O’Keary & The Rhythm Method.

Polly O'Keary & The Rhythm Method ~ A Man Who Can Stand


Tracklist:
01. Red Light
02. A Man Who Can Stand
03. I Wish You Could See Me Now
04. In My Father’s House
05. Hard Act To Follow
06. Black Crow Callin’
07. It’s My Soul
08. Stop Train
09. Gather ‘Round Me Angels
10. I Don’t Understand
11. Old Love
12. Sugar Daddy
13. Who Needs The Blues

Website: Polly O’Keary & The Rhythm Method


Ook op Blues Magazine ...