Van ruim tweehonderd optredens per jaar naar een periode van verplicht thuisblijven voor onbepaalde tijd…. Het was wel even wennen voor een rasentertainer als Pokey LaFarge die vorig jaar maart in de startblokken stond om zijn nieuwe album ‘Rock Bottom Rhapsody’ live te presenteren. De internationale pers zou er bij zijn tijdens het prestigieuze SXSW-Festival in Austin, de belangrijkste showcase in de muziekindustrie waar de lijnen worden uitgezet voor het wereldwijde festivalseizoen. The Master of Midwestern Swing bevond zich na een behoorlijk onstuimige periode, voornamelijk op het persoonlijke vlak, eindelijk weer in een rustiger vaarwater en leek precies op tijd klaar te zijn voor een volgende fase in zijn muzikale carrière toen het alom bekende noodlot plotsklaps toesloeg. De plannen werden per direct bijgesteld en we kunnen nu al gerust concluderen dat LaFarge sterker dan ooit is terug gekomen met ‘In The Blossom Of Their Shade’, zijn zevende album.

Pokey LaFarge - In The Blossom Of Their Shade album cover

Album: POKEY LAFARGE – ‘IN THE BLOSSOM OF THEIR SHADE’
Datum release: 15 Oktober 2021
Label: New West Records
o.a. te bestellen via Bol.com

Tekst: Jeroen Bakker

Het moment waarop de pandemie losbarstte kwam ook voor Pokey LaFarge bijzonder ongunstig uit. Gestrand in Texas besloot hij onmiddellijk om te werken aan nieuw materiaal voor het volgende album. Het is kenmerkend voor de gedreven muzikant die zich nooit door tegenslag en teleurstellingen heeft laten beperken. Uitgerekend de muziek gaf hem tenslotte altijd de levenslust en energie om door te gaan en weer door te pakken. Toch was het deze keer behoorlijk anders want nog niet eerder was de muzikale globetrotter zo lang geheel afgesloten van de buitenwereld. Dat noodgedwongen opgesloten zijn bleek echter een enorme creativiteit op te leveren en het ontbreken van een deadline in verband met een aanstaande tournee of andere verplichtingen leek zelfs een bevrijdende uitwerking te hebben op zijn gemoedstoestand.

Zagen we in het verleden al de buitengewone interesse in de historie van de rootsmuziek uit zijn land gecombineerd worden nieuwe invloeden uit alle windstreken, voor ‘In The Blossom Of Their Shade’ is LaFarge wederom naar alle uithoeken op de wereld gereisd om de juiste ingrediënten bij elkaar te verzamelen. Figuurlijk dan want alles heeft zich in zijn hoofd afgespeeld. Kleine hersenspinsels groeiden uit tot omvangrijke fantasieën. Meer dan ooit klinkt de behoefte om er op uit te gaan, om de duisternis achter te laten en het licht aan de horizon te zien schijnen. Dat is waar het op dit nieuwe album allemaal om draait. In het door LaFarge gestichte aardse paradijs neemt hij de luisteraar mee naar de allermooiste plekjes waar de zon volop aanwezig is. Dat hij de afgelopen tijd veel naar Afrikaanse en Caribische muziek, Colombiaanse cumbia en diverse andere Latijns-Amerikaanse stijlen heeft geluisterd zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Hoor het zonnige ‘Mi Ideal’ waarin dit allemaal bij elkaar komt en waarin de albumtitel nog eens wordt uitgelegd. Zijn imaginaire vlucht naar het door hem gecreëerde idyllische ‘Rotterdam’ wordt zowaar opgesierd door vrolijke klanken uit de hoek van de Chicano-rock vermengd met country & western. Het resultaat is niet een zozeer een aanklacht tegen het huidige klimaat in Amerika maar nog meer een zeer geslaagde hulde aan Nederland en aan de stoere havenstad in het bijzonder.

Fans van het eerste uur zullen zich vast even achter de oren krabben en afvragen of de ragtime, bluegrass, country, deltablues, jazz en andere traditionele elementen uit de vroege dagen tot het verleden behoren. Daar staat dan wel weer tegenover dat de pakkende melodietjes zijn gebleven en dat hun zo geliefde muzikant nog altijd de kunst verstaat om binnen slechts enkele minuten tot de kern te komen. Slechts één keer wordt de vier-minuten-grens overschreden maar daar staat wel een hemelse ‘Long For The Heaven I Seek’ tegenover. Ook het authentieke karakter blijft gelukkig gewaarborgd zoals in de fijne, deels acapella uitgevoerde meezinger ‘Killing Time’ of in het melancholische ‘Drink Of You’ waarin de pedalsteel-gitaar er heerlijk op los jankt.

Pokey LaFarge is er in een moeilijke en vaak ook uitzichtloze situatie in geslaagd om zijn muzikale horizon nog eens te verbreden en met een ijzersterk album te komen waarin optimisme de boventoon voert. Dat hij daarbij de hulp inschakelt van hogere machten is hem vergeven. In een tijd waarin warmte en licht onbetaalbaar dreigen te worden biedt ‘In The Blossom Of Their Shade’ namelijk uitkomst en is het bovendien precies op tijd voor een hoge klassering in de eindejaarslijstjes van 2021.


Ook op Blues Magazine ...