Pistol Pete Wearn – Live At Liège
Format: CD – Digital / Label: Footstomping Records
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Hij heeft een artiestennaam, die weggelopen lijkt te zijn uit een Lucky Luke strip en hij is gek op live albums. Ik heb het dan over zanger-gitarist Pistol Pete Wearns uit het Engelse Staffordshire.
De wisselwerking tussen artiest en publiek en de energie op live albums trekt hem aan. Daarom was de keus voor hem niet zo ingewikkeld om zelf ook een live album uit te brengen, live opgenomen in de Belgische plaats Luik.
Pete was voorheen lid van de elektrische bluesband .44 Pistols en werd door het Moonshine Magazine in 2018 uitgeroepen tot bluesartiest van het jaar.

Op zijn nieuwe album is Pete in zijn eentje te horen met zijn (slide)gitaar, harmonica en houten kist, waarop hij al stampend het ritme aangeeft. Zo  aan dit album te horen was er sprake van een intiem concert voor een klein publiek. Dit is af te meten aan het bescheiden applaus na elk nummer.

Pete opent het album met Wild About You Baby, een cover van het Hound Dog Taylor nummer. Al bonkend op zijn houten kist en met zijn rauw snerpende slide weet Pete de rauwheid van het origineel in zijn eentje behoorlijk te benaderen. Dit nummer wordt gevolgd door de intieme countryblues When The Sun Goes Down, dat al voortstampend aan het akoestische werk van Rory Gallagher doet denken. Black Cat Bone is een woest en rauw pompend nummer waarin Pete’s slide alle kanten op schiet. Riverside Blues verhaalt over Pete’s reizen naar Amerikaanse steden, die in de oude bluessongs bezongen werden. Een stuwende blues met wederom fabuleus en rauw gitaarspel. Young Free And Beautiful is een ingetogen, en daardoor intieme, bluesballad. Dat een atheïst als Pete in staat is om om een prima gospelbluesnummer te schrijven bewijst Just Another Sinner.
Sitting On Top Of The World, origineel van the Mississippi Sheiks en bekend door de uitvoering van Cream wordt door Pete vertolkt met slechts zijn huilende en snerpende harmonica en zijn gebonk op de kist. Een zeer indringende versie!
R.L. Burnside is een een idool van Pete. Daarom is het niet verwonderlijk dat diens Going Down South een gepassioneerde versie krijgt. Na het opgewekt swingende Eight Miles From Stafford volgt Train I Ride, Pete’s versie van de Junior Parker klassieker “Mystery Train” waarin zijn snerpende en pompende slide weer centraal staat.
Nobody Knows You (When You’re Down And Out) is een klassieker, ooit geschreven door Jimmy Cox en populair gemaakt door Bessie Smith. Pete heeft gekozen voor een intieme versie met jazzy gitaarwerk. Gonna Look Just Like A Monkey (When You Get Old), een nummer van Hammie Nixon, doet mij nou niet bepaald reikhalzend uitkijken naar mijn Oude Dag. Pete gelooft blijkbaar heilig in de tekst van het nummer want hij brengt dit nummer zeer enthousiast en swingend!
In de afsluiter Devil In Me wordt het aanwezige publiek door Pete opgeroepen om mee te stampen en mee te klappen in een pompende harmonicablues.

Een zeer prettig live album waarin de intieme sfeer van het concert van Pistol Pete Wearn prima tot uiting komt.


Tracklist:
01. Wild About You Baby
02. When The Sun Goes Down
03. Black Cat Bone
04. Riverside Blues
05. Young Free And Beautiful
06. Just Another Sinner
07. Sitting On Top Of The World
08. Going Down South
09. Eight Miles From Stafford
10. Train I Ride
11. Nobody Knows You (When You’re Down And Out)
12. Gonna Look Just Lie A Monkey (When You Get Old)
13. Devil In Me

Website: Pistol Pete Wearn


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.