Pinetop Perkins – Heaven

Format: CD/ Label: Blind Pig Records/ Release: april 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen

De legendarische blues pianist Joe Willie ‘Pinetop’ Perkins, die op 97-jarige leeftijd nog een Grammy Award won voor het beste traditionele bluesalbum, overleed kort daarna in zijn huis in Austin, Texas. Hij won overigens 3 keer een Grammy Award en is de oudste persoon die deze award ooit won.
Hij speelde meer dan zestig jaar, o.a. met legendes zoal als Earl Hooker en B.B. King. In de jaren vijftig leerde hij een toen nog jonge Ike Turner de Boogie-Woogie spelen. In 1969 verving Perkins Otis Spann in de Muddy Waters  band. Na ruim tien jaar ging hij met enkele leden van die band verder als de Legendary Blues Band.
“B.B. King  zei over Perkins: “Hij was een van de laatste grote Mississippi blues muzikanten, die als geen ander piano kon spelen. Hij zal gemist worden, niet alleen door mij, maar door muziekliefhebbers over de hele wereld.

De onlangs uitgebrachte CD “Heaven” bevat unieke studio opnamen van Perkins uit 1986 toen deze autodidact en meesterpianist ‘nog maar’ 73 jaar oud was! Op vier nummers na soleert Perkins op deze geweldige CD. Zijn magistrale pianospel, gecombineerd met zijn rauwe en krachtige stem komt meer dan goed uit de verf bij zijn eigen composities, zoals “Ida B “,”4 O’clock In The Morning ” en het prachtige” Pinetop’s Blues “. En op “Pinetop’s Boogie Woogie” laat Perkins horen hoe Boogie Woogie gespeeld moet worden!

Op het nummer “Sitting On Top Of The World”  zingt Willie Smith. Algemeen wordt aangenomen dat dit de laatste opname van Smith is, die in september 2011 onverwachts overleed.
Buddy Johnson’s “Since I Fell For You” met prachtige zang  van Otis Clay en Perkins in bloedvorm op de piano, is slechts een van de hoogtepunten van deze zeer indrukwekkende CD die in de verzameling van de echte bluesliefhebber niet mag ontbreken, want de sfeer die deze CD ademt is echt uniek.

Tracklist
1. 44 Blues
2. 4 O’Clock In the Morning
3. Relaxin’
4. Sitting On Top of the World
5. Just Keep On Drinking
6. Since I Fell For You
7. Pinetop’s Boogie Woogie
8. Ida B
9. Sweet Home Chicago
10. Pinetop’s Blues
11. Willow Weep For Me
12. That’s All Right