Foto Recensie: Phil Bee's Freedom - Home

Phil Bee’s Freedom – HOME
Format: CD
Label: Soul Sacrifice
Releasedatum: 20 januari 2019

Tekst: John Maes

Na het album Memphis Moon uit 2016 is de band rondom Phil Bee druk aan het toeren geweest in de Benelux en Duitsland en het duurde dan ook even voordat er weer plannen bedacht werden om een nieuw album op te gaan nemen. Eind 2017 en begin 2018 dook men dan toch de studio in. Niet de minste trouwens. Voor dit album HOME werd de bekende Wisseloord Studio in Hilversum opgezocht. Het album werd gemixt door niemand minder dan Ronald Prent. Dit derde album kenmerkt de typische sound van Phil Bee’s Freedom; een combinatie van jazz, soul invloeden uit de jaren 60 en 70 met een duidelijke knipoog naar de blues. Zelf noemen ze dat ‘Contemporary Blues’, waarmee de band in de loop der jaren allerlei grote prijzen in de wacht wist te slepen en men zelfs in de semi finale van IBC in Memphis terecht kwam.

Na een aantal malen dit album beluisterd te hebben kan ik alleen maar zeggen dat het een enorme hoogvlieger is geworden waarmee we als muziekliefhebbers nog jaren veel plezier zullen beleven. De herkenbare ‘Freedom’ sound, sfeer en stijl is met dit album nog eens naar een hoger niveau getild. Vooral door de warme sound en uitstraling van het album. Bij een aantal nummers zijn blazers toegevoegd, waardoor deze nog meer cachet, balans en diepgang krijgen. Een soort ‘Wall of Sound’ zou ik haast durven zeggen. Natuurlijk herkennen we weer ‘Mister Hammond’ Pascal Lanslots die naast de ritmesectie toch weer een heerlijk fundament weet te leggen in de nummers. Dat gebeurt in de krachtige opener ‘Your Love’ maar ook in het gevoelige ‘Ridin’ Home’.

Phil Bee’s Freedom is een meer dan complete uitgebalanceerde band. Altijd en overal merk je weer dat dit gezelschap naast routine en ervaring vooral ook de gelegenheid krijgt om eigen inbreng en creativiteit de vrije hand te geven en nemen. De twee gitaristen John F Klaver en Berland Rours zijn meesters in variatie brengen op bekende thema’s en structuren. Zij pakken de juiste momenten om te improviseren zonder te veel te overdrijven en zorgen er altijd voor dat het passend is binnen het geheel. Daarnaast beschikt de formatie over twee voortreffelijke backing vocalisten Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk, die de finishing touch aanbrengen in de mooie songs.

Power of Love is een funky krachtig up-tempo nummer waar Phil alles uit de kast haalt qua stembereik. Gevolgd door gitaar interrupties waar grootheden als John Scofield of Larry Carlton een puntje aan kunnen zuigen. Het is prachtig hoe ze dat doen die twee snarenlikkers. In dit soort bluesy en soul nummers toch duidelijke free-jazz solo’s er doorheen te mixen en er toch voor te zorgen dat zo’n nummer compact en toegankelijk blijft. Dan volgt het gevoelige ‘Wheels of Emotion’ waar het rustige ritme en zachte slepende gitaar je helemaal mee laat sluimeren naar de mooie zang en tekst:

I feel like a freight train rollin’in the night.
Carrying this heart pain, having lost the fight
I was living in a dream, the best I ever had
But life ain’t what it seems when the fire turns all red

Andy’s Bar is een echte blues stamper als een soort contrast op de voorgaande tranentrekker. Op dit nummer zal het publiek in de zaal gegarandeerd niet stil kunnen blijven staan. In de slow blues ‘I Gotta Go My Way’ pakken de dames Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk hun hoofdrol in dit sfeervolle nummer waar zij een vol en diep karakter aan weten te geven. Afgewisseld met de donkere tonen uit de Hammond van Pascal Lanslots en afgesloten door een gitaarsolo van John F Klaver.


Het album HOME staat als een huis! Een hele duidelijk compact signatuur drukt de stempel op dit album. Perfect geproduceerd als een geheel afgemixed. Blijft van begin tot eind prikkelen en beroeren. De stemming en ambiance is erg constant en vooral jazzy, bluesy, zwoel, gevoelig en gedreven. De warme prettige hese stem van Phil stijgt tot grote hoogtepunten. Het strakke en punctueel verzorgde ritmische drum en percussiewerk maakt het geheel af! En daarmee is ‘Peace of Mind’ ook de perfecte afsluiter van dit meesterwerk. Dit album zal na de releaseparty in De Noot in Hoogland 20 januari uitgebracht worden.

Tracks:
1. Your Love
2. Ridin’ Home
3. Power of Love
4. Wheels of Emotion
5. Andy’s Bar
6. I Gotta Go My Way
7. Long Gone
8. Kiss The Sky
9. Peace of Mind

Phil Bee – zang;
John F. Klaver-lead gitaar;
Berland Rours- lead gitaar;
Pascal Lanschots – toetsen;
Arie Verhaar – drums;
Wil Hermens – bas;
Carlo van Belleghem – bas;
Nicole Verouden & Tarah Ouwerkerk – backing vocals


Ook op Blues Magazine ...