Phil Bee's Freedom Cover

Phil Bee’s Freedom – Caught Live

CD / Continental Records / releasedatum: 29 juni 2014

Tekst: Herbert Schluter

Phil Bee kennen we natuurlijk nog van King Mo. Toen deze band aankondigde dat de koek op was moest ik wel even slikken, eerlijk gezegd. Phil Bee zelf kondigde ook een sabbatical aan van onbepaalde duur, maar gelukkig duren dat soort grapjes nooit erg lang… Hij heeft nu een paar puike muzikanten om zich heen verzameld en het resultaat ligt nu onder bovengenoemde titel in de schappen. Het is (dus) een live-album geworden waarbij de band, naast Phil, bestaat uit Leif de Leeuw en Berland Rours op gitaar, Pascal Lanslots op toetsen, Marcus Weymaere op drum en Carlo van Belleghem op bas. Voorafgaand aan dit optreden werd maar twee keer gerepeteerd en eigenlijk was het de bedoeling om van dit optreden alleen maar een demo te maken, maar de sfeer en de vibe waren van een dusdanig hoog niveau dat besloten werd om er dan maar een ‘echte’ release van te maken.

Ik zal trachten een beschrijving van een aantal tracks te geven. De eerste instrumentale track vind ik eerlijk gezegd niet zoveel toevoegen – het is weliswaar knap wat iemand uit een keyboard kan halen en als intro voor een concert misschien ook wel mooi, maar voor mij heeft ’t niet zoveel toegevoegde waarde. Ik zal er verder niet over drammen, want vanaf hier is ’t knallen en genieten! Om te beginnen van ’Octopus-E’, een mooie instrumentale opwarmer waarin meteen duidelijk wordt dat hier geen egotrippers staan te spelen. Iedereen krijgt mooi de ruimte om zijn invulling aan de band te geven zonder gehinderd te worden door overijverige collegae. Samenspel in dienst van de band als geheel.

Dan is het de beurt aan ’For my brother’, een mooie cover van Derek Trucks waarin eigenlijk meteen opvalt dat de stem van Phil hier erg goed tot z’n recht komt. Dat geldt ook voor ’Ain’t no love in the heart of the city’, het klinkt als een klok! Na een lekker funky intro horen we een gouwe ouwe, namelijk ’Big Legged Woman’ dat King Mo regelmatig op de setlist had staan, ook nu weer met een gitaarsolo waar je sokken van uitvliegen! Dan is het tijd voor een slowblues getiteld  ’I’ll take care’ waarbij we een al even lekkere Hammondsolo horen, waarna de intensiteit wat oppikt en een vlammende gitaarsolo volgt. Geweldig mooi, persoonlijk ben ik gek op nummers die rustig beginnen en vervolgens opbouwen tot een intens, krachtig kippenvel-slot. Daar blijft ’t niet bij, het volgende liedje is minstens even mooi. ’Soul Shine’ is met stip mijn favoriete liedje van dit album, heerlijk soulvol met lyrics die je grijpen, fantastische gitaarsolo’s, een Hammond die prachtig opvult… Alles zit er gewoon in. Nog is de koek niet op als we ‘One Love’ voorgeschoteld krijgen in een uitvoering van maar liefst een kwartier! Ook hierbij weer een fenomenale samenwerking, niemand die een ander voor de voeten loopt, iedereen krijgt weer ruimschoots de gelegenheid om zijn virtuositeit te laten horen.

Ik was in eerste instantie in de veronderstelling dat ‘For my brother’ een muzikaal eerbetoon was aan de broer van Phil van wie hij eerder dit jaar afscheid moest nemen. Oorspronkelijk was dat wel zo, maar in deze heftige periode werd hij opeens midden in de nacht wakker met een idee voor een song. Dat resulteerde in de bonustrack ‘Sweet Rain’ die er aan toegevoegd is en waarvan inmiddels ook een radio-edit is uitgebracht. ’t Is al een mooi nummer, maar als je dit weet zit je helemaal met een brok in je keel te luisteren!

Nou heb ik het al een paar keer over de gitaar- en keyboardsolo’s gehad, maar laat ik vooral ook een pluim uitdelen aan de ritmesectie. Marcus laat hier zeer attractief drumwerk horen en ook de baslijnen van Carlo zijn van een meer dan uitstekende kwaliteit. Het is natuurlijk erg verleidelijk om te gaan vergelijken met de muziek van King Mo, maar als ik dat toch even mag doen zeg ik dat het bluesgehalte íetsje minder is, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met een intensiteit en een soul waar ik helemaal warm van wordt. Kortom: deze cd is een absolute aanrader en mocht je in de gelegenheid zijn om Phil Bee’s Freedom live te gaan zien en te horen dan zou ik zeker gaan!

www.pbfreedom.com

Interview met Phil Bee

 


Ook op Blues Magazine ...