Peter Karp – Blue Flame
Format: CD – Digital / Label: Rose Cottage Records

Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Leonie, New Jersey geboren Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en pianist Peter Karp groeit op in New Jersey en Alabama. Critici vergelijken zijn manier van songs schrijven met John Hiatt en John Prine. Hij heeft een voorliefde voor de muziek van Freddie King en Elmore James. In 2007 verschijnt zijn debuutalbum ‘Shadows And Cracks’. Met de Canadese zangeres-gitariste Sue Foley neemt hij twee albums op, ‘He Said She Said’ (2010) en ‘Beyond The Crossroads’ (2012). Peter Karp wordt bij het grote publiek bekend als hij op tournee gaat en platen opneemt met gitarist Mick Taylor (John Mayall’s Bluesbreakers, The Rolling Stones).

Begin deze maand verscheen ‘Blue Flame’, het nieuwe album van Peter Karp als opvolger van het begin vorig jaar verschenen album ‘Alabama Town’. Op dit album, met dertien door Karp geschreven songs, weet hij zich weer omringd door een aantal gastmusici zoals Mick Taylor en de mondharmonicavirtuozen Kim Wilson (Fabulous Thunderbirds) en Dennis Gruenling. Kim Wilson blaast er meteen furieus op los in het openingsnummer, de strakke bluesrocker Rolling On A Log. Dennis Gruenling neemt het harpstokje daarna over in de korte als een trein doordenderende uptempo rocker Train O’ Mine.
Spetterend gitaarwerk van Karp is te horen in de funky bluesrocker met vele tempowisselingen Your Prettiness, met weer de loeiende mondharmonica van Gruenling. In de ballad Valentines Day, met fraai orgelspel van Jim Ehinger, is Karp weer sterk op gitaar en dat geldt zeker ook weer met zijn verschroeiende spel in de bluesstomper Treat Me Right.
Mick Taylor vertolkt een mooie gitaristische gastrol achter een muur van orgeltonen in de prachtige ballad The Turning Point. Paul Carbonara (ex gitarist in de band van Blondie), is lekker op dreef in de stomende bluesrocker Loose Ends.
Geheel in de stijl van Elmore James is Karp sterk op slide in The Arsons Match. Afwijkend van de vorige songs, maar zeker niet minder indrukwekkend, is de countryrocker From Where I Stand met een prachtige mandolinesolo van John Zarra. Na de countryblues You Know en de stevige rocker met sprankelend pianospel The Nietzsche Lounge, geeft Todd Wolfe (ex gitarist van Sheryl Crow), een scherpe gitaarsolo ten beste in het Tom Petty-achtige Round And Around, naast het zeer fraaie orgelspel van Albert Weisman.
Het album eindigt met de gruizige zang van Karp in de hoekige countryblues Young Girl.

Conclusie:
Met ‘Blue Flame’ heeft Peter Karp zijn vorige album ‘Alabama Town’ overtroffen. Zonder meer een uitstekend album.


Tracks:
01. Rolling On A Log
2. Train O’ Mine
03. Your Prettiness
04. Valentines Day
05. Treat Me Right
06. The Turning Point
07. Loose Ends
08. The Arsons Match
09. From Where I Stand
10. You Know
11. The Nietzsche Lounge
12. Round and around
13. Young Girl

Line up:
Peter Karp – zang, gitaar, orgel, piano, harmonica (track 8), accordeon
Mick Taylor – sologitaar (track 6)
Kim Wilson – harmonica (track 1,8)
Tod Wolfe – gitaar (track 12)
Paul Carbonara – gitaar (track 7)
John Zarra – mandoline
Jim Ehinger – B3 orgel, piano
Albert Weisman – B3 orgel (track 12)
Dave Keyes – piano (track 2)
Daniel Pagdon – bas
Dennis Gruenling – harmonica (track 2,3,9,11)
Paul ‘Hernandez’ Unsworth – drums
Dae Bennett – drums (track 8), percussie, background vocals
Joanie Coleman – background vocals

Website: Peter Karp

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by