Foto Recensie: Peter Frampton - All Blues

Peter Frampton – All Blues
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: UMe
Releasedatum: 7 juni 2019

Tekst: Fons Delemarre

Aangrijpend. Dat is Peter Frampton’s versie van St. Louis Jimmy Oden’s nummer Going Down Slow uit 1942. De tekst start met:

I have had my fun
If I don’t get well no more
I have had my fun
If I don’t get well no more
I have this pain in me
And I’m goin’ down slow

Aangrijpende woorden, omdat Frampton lijdt aan Inclusion Body-Myositis (IBM), een progressieve spierziekte, die gitaar spelen op termijn voor Frampton moeilijk/onmogelijk zal maken. Nu het einde begint te naderen gaat hij terug naar de muziek die hij in Humble Pie –samen met Steve Marriot– graag en veel speelde. De blues, dus.
In dit geval levert dat een  album met de titel ‘All Blues’ op.

‘All Blues’, niet alleen omdat er vrijwel alleen maar blues op staat, maar vooral omdat hij het nummer All Blues -een track van het beroemde album ‘Kind Of Blue’ van Miles Davis uit 1962- heeft gekozen als titelnummer. Zeer onverwacht en niet voor de hand liggend op een bluesalbum met hoofdzakelijk forse, Chicago-getinte elektrische blues. Fraai is ‘All Blues’ zeker, ook al omdat Frampton op gitaar subtiel wordt bijgestaan door Larry Carlton.
Een ander ingetogen nummer is zijn instrumentale versie van Georgia On My Mind. Maar in de meeste andere nummers wordt stevig uitgepakt. Met behulp van Kim Wilson wordt I Just Want To Make Love To You gedaan en Sonny Landreth speelt mee op The Thrill Is Gone. De uitvoering van deze overbekende song voegt weinig toe aan de vele versies die er al van bestaan. Daarentegen klinkt You Can’t Judge A Book By The Cover, een oudje van Bo Diddley, wel verrassend eigen en dus fris.
Aardig geintje is dat hij in I’m A King Bee even de talkbox laat horen waarmee hij zichzelf definitief op de kaart zette bij het grote publiek en die hem fame & fortune bracht. Het talkbox-gitaargeluid, bewerkt via een soort slang in zijn mond, leverde hem de megahit Show Me The Way en zijn bloedstollend goed verkochte dubbel live LP ‘Frampton Comes Alive! (1976) op.

‘All Blues’ is een verzameling van Framptons favoriete bluesnummers, opgenomen in zijn eigen studio (Studio Phenix) in Nashville met de leden van zijn vaste touringband: Adam Lester (gitaar/zang), Rob Arthur (keyboards/gitaar/zang) en Dan Wojciechowski (drums).
Tot slot hieronder de volledige tekst van Going Down Slow. Frampton heeft hier en daar een woordje veranderd (‘You know my health is now fading’ in plaats van ‘I have this pain in me’), ongetwijfeld om de tekst nog passender te maken. Dat soort kleine aanpassingen zijn in veel van de meer dan veertig (!) versies die van het nummer zijn gemaakt, te vinden.
Framptons versie is en blijft aangrijpend.

I have had my fun
If I don’t get well no more
I have had my fun
If I don’t get well no more
You know my health is now fading
And I’m goin’ down slow

Please write my mother
Tell her the shape I’m in
Please write my mother
Tell her the shape I’m in
Tell her to pray for me
Forgive me for all my sins

Tell her don’t send me no doctor
The doctor can do no good
Tell her don’t send me no doctor
He can do me no good

Tell her it’s all my fault
I Didn’t do the things I should

On that next train south
Look for my clothes to come home
On that next train south
Look for my clothes to come home
Well If you don’t see my body
All you can do is moan

Going Down Slow


Tracks:
01. I Just Want To Make Love To You (with Kim Wilson)
02. She Caught The Katy
03. Georgia On My Mind
04. Can’t Judge A Book By The Cover
05. Me And My Guitar
06. All Blues (with Larry Carlton)
07. The Thrill Is Gone (with Sonny Landreth)
08. Going Down Slow (with Steve Morse)
09. I’m A King Bee
10. Same Old Blues

Website: Peter Frampton

 


Ook op Blues Magazine ...