Pee Wee Crayton – 1960 Debut Album
Format: CD – Vinyl / Label: Soul Jam Records
Releasedatum: 16 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Eén van de pioniers van de West Coast blues en tevens één van de meest ondergewaardeerde gitaristen was Pee Wee Crayton, geboren als Connie Curtis Crayton in Liberty Hill, Texas in 1914.
Pee Wee werd hevig beïnvloed door gitarist T-Bone Walker en het gitaargeluid van Pee Wee is als hard en agressief te omschrijven. Dat in totaal contrast met zijn vrij zachte stemgeluid. Hij tekende in 1948 bij het Modern label en scoorde daar gelijk een dikke nummer 1 hit in de Billboard R & B charts met het instrumentale Blues After Hours.
En dit nummer ontbreekt uiteraard niet op dit album, dat bestaat uit de volledige LP ‘Pee Wee Crayton’ uit 1960 met hierop nummers uit de Crown periode. Aangevuld met maar liefst vijftien bonusnummers van het Modern label, die stammen uit de jaren ’48-’52.

De hit Blues After Hours werd net al genoemd en is een luie instrumentale shuffle, die flink wakker geschud wordt door Pee Wee’s harde gitaarlicks, die zeker voor die tijd behoorlijk revolutionair waren. Ook is er in dit nummer een belangrijke rol weggelegd voor de jazzpiano van David Lee Johnson. Teaxs Hop stamt uit 1948 en is een soepel swingende shuffle met een belangrijke bijdrage van saxofonist Buddy Floyd. Pee Wee is hier zowel priemend als loeiend te horen. In de jazzy bluesshuffle Phone Call From My Daddy uit 1950 valt het lome stemgeluid van Pee Wee op. Zijn stem deed mij denken aan de al even jazzy Mose Allison. Tired Of Travelin’ uit 1951 heeft een zelfde loom geluid en doet aan het (hele) vroege werk van Johnny “Guitar” Watson denken. De instrumental Blues In My Heart uit 1950 behoort tot de hoogtepunten van dit album, mede door het gemene loeiharde gitaarwerk en de sprankelende piano.
Een ander hoogtepunt is het al even instrumentale Pee Wee’s Boogie uit 1951. Een spetterende boogie waarin de rockende piano en de harde, bij vlagen jazzy, gitaar het voortouw nemen. Van de bonusnummers valt de swingboogie Poppa Stoppa op met een hard solerende saxofoon en een uitzinnig solerende Pee Wee. Bounce Pee Wee rockt net zo hard en Pee Wee levert hier, samen met de swingende piano, een heerlijke boogie af. Brand New Woman opent met werkelijk schroeiende gitaarriffs om daarna verder te gaan als een sompig swingend rhythm & blues nummer. Rockin’ The Blues is een onweerstaanbare rocker met een funky luchtje.

Deze heruitgave van Pee Wee’s eerste album is, mede door het grote aantal prima bonusnummers, verplichte aanschaf voor iedereen die de bluesgitaar een warm hart toe draagt.


Tracklist:
01. Texas Hop
02. Blues After Hours
03. Phone Call From My Daddy
04. Tired Of Travelin’
05. California Women
06. Blues In My Heart
07. Pee Wee’s Boogie
08. Old Fashioned Baby
09. Blues For My Baby
10. My Everything’
11. Poppa Stoppa
12. Change Your Way Of Lovin’
13. Central Avenue Blues
14. Bounce Pee Wee
15. Brand New Woman
16. Thinkin’ Of You
17. Cool Evening
18. I Love You So
19. Good Little Woman
20. Huckle Boogie
21. I’m Still In Love With You
22. Louella Brown
23. Boogie Woogie Upstairs
24. Please Come Back
25. Rockin’ The Blues

Website: www.souljamrecords.com

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by