paul-rodgers

Paul Rodgers- The Royal Sessions
Label: 429 Records
Format: CD / CD + DVD (Deluxe Edition)

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door Wim Velderman

Vierenzestig is hij inmiddels: Paul Rodgers, rocklegend en voormalig frontman van The Free, Bad Company en ook van Queen. Rodgers; wereldberoemd in de zeventiger jaren, een man die z’n schaapjes reeds lang op het droge heeft. Toch treedt hij ongeveer dertig keer per jaar op. Voor de fun en om zijn stem in conditie te houden, zegt hij zelf.

Dit keer had hij besloten zich te storten op het repertoire van zijn eerste grote liefde Stax en Volt, twee roemruchte platenmaatschappijen die grote soul- en rhythm and bluesacts hebben voortgebracht. Prettige bijkomstigheid is dat er op veel tracks na 40 jaar weinig rechten rusten. Je kunt het budget dan gebruiken voor een prima studio en dito muzikanten en daar is niks mee.

En Rodgers koos voor zo’n studio met als producer de zoon van de late great Willie Mitchell. Puike muzikanten die graag analoog willen opnemen en spelen. Buizenversterkers en dus een warme sound. Het is wel dat je een eindmix moet overzetten naar digitaal maar dan blijft er genoeg warmte over, of je wacht tot de vinyluitvoering beschikbaar is en dan zit je helemaal op de troon.

Royaal en koninklijk weet Rodgers namelijk de tracks in te zingen. Ingetogen en minder scherp als vroeger. Af en toe mis je een vleugje dynamiek, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de eindmix en de geweldige muzikanten, waar vind je nog zulke studio-coryfeeën. Koop wel de deluxe edition; de meerprijs is het waard.

Als goed geaarde Nederlander zul je altijd naar een kritiekpunt zoeken. Het zijn alleen maar covers bijvoorbeeld. Nou, wees blij wat zijn ze zorgvuldig uitgezocht en wat hebben ze kwaliteit, nog steeds. Componisten als Burt Bacharach, William Bell, Steve Cropper, Booker T Jones, David Porter en Sam Cooke bijvoorbeeld. Leg de cd in welke cd-speler dan ook en het wordt gevaarlijk: voorlopig komt die er niet meer uit en je zet hem op repeat. Rodgers mag er tot aan zijn definitieve pensionering wat mij betreft zo nog wel een paar maken.

In mijn radioshows op TvEnschedeFm, SternetFm, HavenstadFm, RadioHengeloTv, HofstreekFm en RTvBorne zal ik een flink aantal tracks de komende weken draaien. Tune in and have fun.

1. I Thank You
2. Down Don’t Bother Me
3. I Can’t Stand The Rain
4. I’ve Been Loving You Too Long (To Stop Now)
5. That’s How Strong My Love Is
6. Walk On By
7. Any Ole Way
8. It’s Growing
9. Born Under A Bad Sign
10. I’ve Got Dreams To Remember
11. Shake
12. Walk In My Shadow
13. Wonderful World


Ook op Blues Magazine ...