Paul Nelson – Over Under Through
Format: CD / Label: Riverwide Records
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Martin van der Velde

Paul Nelson, niet te verwarren met de stevige rockgitarist Paul Nelson die we kennen van zijn samenwerking met Johnny Winter, Slash, Vince Gill, Joe Walsh, Warren Haynes, Derek Trucks, Sonny Landreth, Edgar Winter, Leslie West, Susan Tedeshi, Joe Bonamassa, DickeyBetts, Rick Derringer, Brian Setzer, Larry Carlton en Robben Ford om er maar een paar te noemen.

Nee, onze Paul Nelson komt uit Manchester,New Hampshire en pakt het stukken rustiger aan dan zijn naamgenoot. Voor de opnames van ‘Over Under Through’ trok hij naar de Universal Noise Storage studio in Newburyport, MA, dat gelegen is in de buurt van Boston, MA, waar hij onder toeziend oog van producer Tom Eaton tien eigen stukken en de cover I walk The Line van Johnny Cash op de band weet te zetten.
Deze singer-songwriter, die ook nog eens als multi-instrumentalist te boek staat heeft voor de opnames onder andere gitarist Kevin Barry (Ray LaMontagne, Paula Cole), bassist Richard Gates (Suzanne Vega, Richard Thompson) en slagwerker John Sands (Aimee Mann, Liz Phair) aan zijn zijde staan.
Het materiaal op deze cd laat zicht het best omschrijven als een mengeling van Amerikaanse roots, blues, gospel, folk, rock, country en jazz. Niet zo gek dat hij Lyle Lovett, Ray Lamontagne en Amos Lee noemt als zijn grootste inspiratiebronnen.
Het zojuist, op Riverwide Records verschenen album ‘Over Under Through’ mag een pareltje genoemd worden. Paul Nelson pakt het uiterst gedoseerd aan en alle instrumenten staan in dienst van de song, tel daarbij op zijn heerlijke relaxte stem en je hebt een geweldige luisterplaat in je handen. Het een en ander laat zich typeren als rootsy en folk gedragen muziek (Ghost In The Basement, Secret, Lay A Little,Alice Mullin, I Walk The Line, Over Under Through en de afsluitende track There Is Weeping) waarop Lristen Cifelli, Ellis Paul, en Nicky Fuller soms smaakvol met back-up vocals komen ondersteunen.
Maar ook prima slidewerk in het bluesy Go Down Ezekiel en iets stevigere gitaarpartijen in Color It Blue, met fraai koperwerk van Jeff Oster en RelativeWork en Silent Majority, maar immer blijft het beheerst.
Fijn album van een relatief in onze contreien onbekende roots muzikant. Zoals gezegd laat Paul zich niet voor één gat vangen en zo passeren een trits aan stijlen de revue, waarbij het accent op Americana, roots en folk ligt.


Tracks:
01. Go Down Ezekiel
02. Ghost In The Basement
03. Color It Blue
04. Secret
05. Lay A Little
06. Alice Mullin
07. I Walk The Line
08. Relative Work
09.Silent Majority
10. Over Under Through
11. There Is Weeping

Website: Paul Nelson

Lees ook :