Paul Mosley And The Red Meat Orchestra – You’re Going To Die!
Format: CD / Label: Folkwit Records
Releasedatum: 11 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit album van Paul Mosley And the Red Meat Orchestra is de opvolger van de “folk opera” ‘The Butcher’ van twee jaar geleden en zal voor velen onder ons de eerste kennismaking zijn met deze Britse singer-songwriter uit Londen.

Paul Mosley zoekt het dus in de folkhoek maar heeft een geluid dat apart genoeg is om flink op te vallen. Samen met zijn Red Meat Orchestra produceert hij namelijk een geluid waarin, naast de folk, ook genoeg ruimte is voor pop, jazz, soul, Frank Zappa invloeden en Tom Waits-achtige vuilnisbelt percussie. Een zeer avontuurlijk geluid dus!

In zijn orkest zitten muzikanten als harpist Tom Florence (Bekend van Florence & the Machine), bassist Joe Peet (bekend van Cousteau) en saxofonist Colin Smith (bekend van The Shapeshifters).

Het nieuwe album opent met de intieme ballad Hello Yellow Crow. Een nummer met een weelderig warm deinend geluid en met een sfeervol krassende viool. People Are Idiots is een funky groovend nummer met een apart geluid waarin plaats is voor een sprankelende synthesizer en allerhande percussie. Een prachtig nummer met prima zang en een wals-achtig ritme.
Stemmige strijkers leiden het al even stemmige Couldn’t Love You More in waarin Paul begeleid wordt door die strijkers en een vibrafoon. Het ontspannen en warm swingende Judge Mosley Presiding is al apart door de bijzondere muzikale inkleuring met o.a. kletterende percussie, een xylofoon, knorrende blazers en een dwarsfluit in de break halverwege. In de intieme atmosferische ballad A Week Of Rain duiken, door het warme geluid van de contrabas, jazzinvloeden op.
De folkballad Midnight Moonlight straalt een zelfde warmte uit als het werk van John Martyn. Paul blijkt in dit nummer ook de hogere vocale regionen aan te kunnen. You’re Going To Die! is het beste als een “vuilnisbelt shuffle” te omschrijven. Dit nummer zit namelijk vol “junk percussie”, een ratelende gitaar, een pompende piano en Zappiaanse breaks.
Het stuwende The 1970s is een folkpop nummer met een geluid dat ergens tussen the Waterboys en Al Stewart in lijkt te zitten. In dit nummer valt de tintelende synthesizer op en de zang van Josienne Calrke en Esther Dee. In de loom deinende folkpop van Build Your Fire is het het zwoele stemgeluid van Jess Morgan dat opvalt.
Na de breekbare stemmige pianoballad Well Done Son, compleet met strijkers, sluit Paul het album af met het opgewekt huppelend Because I Did Not Die Today, waarin een zigeunerjazz-achtig temperament zit.

Paul Mosley And the Red Meat Orchestra hebben een album afgeleverd dat vol staat met avontuurlijke folky muziek. Hier word je absoluut vrolijk van. Laat je daarom door de albumtitel niet van de wijs brengen!


Tracklist:
01. Hello Yellow Crow
02. People Are Idiots
03. Couldn’t Love You More
04. Judge Mosley Presiding
05. A Week Of Rain
06. Midnight Moonlight
07. You’re Going To Die!
08. The 1970s
09. Build Your Fire
10. Well Done Son
11. Because I Did Not Die Today

Website: Paul Mosley


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.