Paul Dougherty – Monumental – The Songs Of Tommy Dougherty
Format: CD – Digital / Label: Bake It Black Records
Releasedatum: 12 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Hoe mooi is het als een zoon een album opneemt met allemaal nummers van zijn verleden jaar overleden vader. Een eerbetoon dus! Het gaat hier om de songs van Tommy Dougherty, een zanger en Hammond organist uit Houston. Hij nam een aantal albums op waarop een mix van soul, country en funk stond en die nu heel erg gezocht zijn.
Zoon Paul Dougherty maakte een tijdje deel uit van de band van zijn vader. Hij heeft al flink wat omzwervingen achter de rug.  Zo vertrok hij in 1989 naar Berlijn waar hij de punkband American Cheese Whiz startte. In 1990 vetrok hij weer richting de USA om daar de bands Chilhowie en later The Uninsurables te beginnen. In 2002 vetrok hij wederom naar Duitsland waar hij nu nog steeds woont.
Vader Tommy overleed in 2017 en dus vond Paul het tijd om zijn vader’s muziek te eren. Een mooie gedachte natuurlijk maar dit eerbetoon komt maar matig uit de verf. En dat heeft alles te maken met de wel heel erg “low-budget” productie. Je kan gelukkig nog horen, dat je hier te maken hebt met op zich prima nummers, die echter door het nachtclub geluid in de meeste nummers totaal niet uit de verf komen.

Paul opent het album met de jazzy ballad Stars Above waarin direct het goedkoop klinkende toetsenwerk opvalt. Ondanks het bluesy stemgeluid van Paul weet het nummer door het hoge huisvlijt geluid en de rommelige drums niet te overtuigen. Little Damn Dog is een rocker met een smerig bedoeld geluid. Het nummer wordt echter weer overheerst door een overdaad aan keyboards, hetgeen zonde is want er zijn wel een lekker smerige slide en rockende piano te horen, die in deze overdaad ten onder gaan. Solo Shadow is een jazzy shuffle met een Hammond geluid, bedoeld als een rokerige shuffle. Ondanks de fraaie trompet en de warme bas klinkt deze shuffle te rommelig door het drukke gedrum en het al even drukke Hammondorgel.
Ook in Together we Shine is weer sprake van op zich lekkere Southern rocker die door het te drukke toetsenwerk tekort wordt gedaan. De ballad Fat Lady gaat ten onder aan een te weelderige, drukke, orkestratie.
Gelukkig staan er ook nog een aantal songs op het album, die wel goed klinken zoals de countryballad Cowgirl Song met Paul Hilton op fraai huilende steelgitaar en de Al Stewart-achtige ballad Heaven Keeps Hell Away.

Het idee voor een eerbetoon aan zijn vader Tommy komt uiteraard recht uit het hart van Paul Dougherty. Daarom is het zo jammer dat er hier gekozen is voor een low budget productie waarin je met moeite kunt horen hoe goed de nummers van zijn vader waren.


Tracklist:
01. Stars Above
02. Little Damn Dog
03. Solo Shadow
04. Together We Shine
05. Fat Lady
06. Heaven Keeps Hell Away
07. It’s You
08. Cowgirl Song
09. Your Pants
10. Give Me Some Pity
11. Roses For My Lady
12. Heavy Nights Of Rain
13. Still In Love With You
14. Mexico Beaches

Website: Paul Dougherty

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by