Paul Dougherty - Keep It In Your Pocket

Paul Dougherty – Keep It In Your Pocket 
Format: CD – Digital / Label: Bake It Black Records
Releasedatum: 8 Juni 2016

Tekst: Daan Sindelka

Met ‘Keep It In Your Pocket’ verschijnt er een album van Paul Dougherty dat volledig is gewijd aan de blues. De tracklist is gevuld met heuse pareltjes van de grootste bluesheren allertijden; namen als Albert King, Robert Johnson en Howlin’ Wolf zullen voor zichzelf spreken. Dougherty, naast muzikant ook fotograaf, bewijst met het album een alleskunner te zijn; naast de zang neemt hij alle instrumenten voor eigen rekening, evenals de productie van het geheel.

Opgegroeid in Nashville, als zoon van muzikant Tommy Dougherty, is de muziek Paul met de paplepel ingegoten. Onder zijn grootste voorbeelden zijn Bob Dylan, Townes van Zandt en Van Morrison. Dougherty speelde in diverse groepen en maakte door de jaren heen zeer uiteenlopende muziek; van punk tot americana en van indie pop tot blues. Zijn voorlaatste album ‘River Pearl’, voornamelijk americana-georiënteerd, werd goed ontvangen in Duitsland, alwaar hij al enkele jaren resideert.

‘Keep It In Your Pocket’ is dus een ode aan de blues, en wat voor één. Dougherty trapt maar meteen af met Born Under A Bad Sign van Albert King, alwaar hij zijn jankende gitaar al eens goed tot zijn recht laat komen. Ook op wijlen B.B. Kings The Thrill Is Gone en op de klassieke slow blues Stormy Monday van T-Bone Walker, komt het elektrische gitaargeluid van Paul buitengewoon goed tot zijn recht.

Wie de blues eert, ontkomt niet aan de Mississippi Delta en de Delta blues. Ook Paul Dougherty begrijpt dat en met Me And The Devil van Robert Johnson en Walkin’ Blues van Son House – eveneens bekend gemaakt door Deltalegende Robert Johnson –, komt ook deze vroege bluesvorm terecht aan bod op het album.

De plaat sluit af met het knallende Spoonful van Willie Dixon, dat later werd opgenomen door  Howlin’ Wolf, Etta James en Cream – niet de minsten in hun vak. Ook de versie van Dougherty mag er zijn en bevat sterk gitaarwerk.

Al met al is het een uitstekend en spetterend album, ondanks het feit dat de stem van Dougherty, hoewel met een prettige rauw randje, soms wat verveelt door monotonie. De tracklist is divers en verschaft daarmee een mooie afspiegeling van enkele hoogtepunten uit de rijke blueshistorie.

Tracklist
01. Born Under A Bad Sign
02. Evil (Goin’ On)
03. How Many More Years
04. I Can’t Be Satisfied
05. Gotta Be Some Changes Made
06. Me And The Devil
07. The Thrill Is Gone
08. You Shook Me
09. Rollin And Tumblin
10. Stormy Monday
11. Walkin’ Blues
12. Spoonful

Website: Paul Dougherty

 

 


Ook op Blues Magazine ...