Paul DeHaven – King Of Gold
Format: CD – Digital / Label: Grouphug Records
Releasedatum: 5 juli 2018

Tekst: Peter Marinus

Het nieuwe album van singer-songwriter Paul DeHaven uit Denver, Colorado, hoort ontegenzeggelijk thuis in de rubriek “doe het zelf”. Paul speelde namelijk vrijwel alle instrumenten zelf, slechts af en toe bijgestaan door drummer Mark Anderson en achtergrondzangeressen Jess Webb en Rachel Overby. Paul zit al tien jaar in het “vak” en was in het verleden lid van bands als Paper Bird en Eye & The Arrow.
Luisterend naar zijn nieuwe album valt mij vooral op, dat Paul behoorlijk door 80’s new wave is beïnvloed. Zo kwam ik invloeden tegen als The Waterboys, Tears For Fears, Depeche Mode, The The en Wall Of Voodoo. Paul heeft deze invloeden niet klakkeloos gekopieerd maar op een hele aparte wijze in zijn eigen muziek verwerkt.

Zijn album opent met No Gold, een nummer dat ergens tussen Power Pop en het geluid van The Waterboys in zit. Mark Anderson zorgt hier voor de drums, de rest is allemaal afkomstig van Paul, dus ook de rauwe gitaarriffs. Wait For The Tide To Rise begint met achterstevoren afgespeelde tapes om daarna als zwaar zoemende psychedelische pop verder te gaan. De zwaar vervormde elektronische ritmes zorgen, al krakend, voor een avontuurlijke ondergrond. Fountain Of Youth is een stemming, haast Tears For Fears-achtig, nummer met wederom knisperende elektronische ritmes, die totaal niet storen in dit dromerige nummer, waarin ook de geest van The The rondwaart. Paul levert hier een waanzinnig gierende en krakende gitaarsolo af.
Zijn gitaarspel is in Blow It All Away wat meer bluesy in een dromerig bonkend psychedelisch nummer. Jess Webb en Rachel Overby staan Paul vocaal bij in de sprankelende folky ballad Cauterize. Een zwevend en breekbaar nummer dat halverwege “opgeschrikt” wordt door een harde fuzzgitaar. Night Song is voorzien van een countrygeluid, dat vermengd wordt met een Depeche Mode-achtig geluid waarin de keyboards overheersen. Mark Anderson schuift weer aan achter zijn drums in Bottom Of The Page. Een loom deinend wave nummer met hard priemend gitaarwerk.
Het album wordt afgesloten door de stemmig zwevende ballad Fly Away (All Is Vanity) met romig toetsenwerk en de luie stem van Paul.

Een prima album vol intrigerende huisvlijt.


Tracklist:
01. No Gold
02.Wait For The Tide To Rise
03. Fountain Of Youth
04. Blow It All Away
05. Cauterize
06. Night Song
07. Bottom Of The Page
08. Fly Away (All Is Vanity)

Website: Paul DeHaven