Paul Carrack

PAUL CARRACK – Soul Shadows
Format: CD / Label: Carrack UK
Releasedatum: 15 januari 2016

Tekst: Chris Bernasco

Paul Carrack is gezegend met een van de mooiste blanke soulstemmen in de huidige popmuziek. En op zijn nieuwe cd ‘Soul Shadows’ doet de 64-jarige Brit, die naam maakte als zanger-toetsenist in Ace, Squeeze en Mike & Mechanics, gewoon waarin hij goed is. Vakkundig en overtuigend, en ongetwijfeld tot groot genoegen van zijn fans.

Carracks vorige plaat, Rain Or Shine uit 2013, was op te vatten als een ode aan de soul uit de jaren vijftig en zestig en bestond voor ruim de helft uit covers van Ray Charles en andere soulgrootheden. Op ‘Soul Shadows’, zijn zeventiende solo-album alweer, neemt de zanger-componist de zaken meer in eigen hand. Hij speelt de meeste basisinstrumenten zelf in en laat alleen de drums over aan zoon Jack. Bovendien bevat het album vrijwel uitsluitend zelfgeschreven nummers.

En vanaf de opening hoor je dat het daarmee wel goed zit. Het broeierige Bet Your Life, met tekst van zijn oude Squeeze-makker Chris Difford, zou zo als soundtrack kunnen dienen voor een thriller die zich afspeelt in het Zuiden van de VS. Keep On Lovin You is vintage Paul Carrack: een upbeat popsoulnummer met daaronder dat kleine beetje wanhoop dat we zo goed van hem kennen sinds How Long en Tempted van decennia geleden.

En zo gaat het verder, uiterst smaakvol en gevarieerd. Van het Allen Toussaint-achtige Late At Night en de fakkelballade Let Me Love Again – compleet met strijkorkest – tot de rocker Too Good To Be True. In Sweet Soul Legacy, niet voor niets in het hart van het album, getuigt Carrack opnieuw van zijn liefde voor de muziek van artiesten als Jackie Wilson, Sam & Dave en James Brown: ‘I love the same old sweet legacy, it still works for me.’ Een fijne blazerssectie, net als op andere nummers van ‘Soul Shadows’ gearrangeerd door de legendarische saxofonist Pee Wee Ellis, zet hier de puntjes op de i.

Wat is er nog meer? New Orleans r&b (Say What You Mean), gospel (That’s How I Feel) en zelfs folk (het ontroerende Watching Over You). Prijsnummer voor mij is het zomerse Sleep On It. Het met een fraaie melodica versierde intro voert de luisteraar in één vloeiende beweging terug naar begin jaren tachtig, waarna de zanger zijn geliefde probeert te overreden om de plooien in hun relatie tussen de lakens glad te strijken. Het album sluit af met de enige cover, Bobby Bland’s aloude Share Your Love With Me, dat van Carrack een liefdevolle behandeling krijgt.

https://youtu.be/4HYzdFogV7M

Conclusie: Paul Carrack biedt op ‘Soul Shadows’ wat we van hem verwachten: een lekker warm popsoulbad vol puike songs, opwekkende teksten en geweldige zang. Niet spannend of verrassend, maar een kniesoor die daarop let. Carrack is misschien niet de spannendste artiest in dit genre, maar wel een van de fijnste om naar te luisteren.

Tracks:
01.Bet Your Life
02. Keep On Loving You
03. Late At Night
04. Let Me Love Again
05. Sleep On It
06. Sweet Soul Legacy
07. That’s How I Feel
08. Too Good To Be True
09. Watching Over Me
10. Say What You Mean
11. Share Your Love With Me

Website: Paul Carrack

A preview of the forthcoming "Soul Shadows" album with Paul Carrack

 


Ook op Blues Magazine ...