Foto Recensie: Patty Tuite - Hard Case of the Blues
Format: CD, Digital
Label: Threat city production
Release: 15 juli 2022

Tekst: Jos Verhagen

De muziek wereld zit vol verrassingen, Patty Tuite is er daar een van. Ze levert met Hard case of the blues een uiterst gevarieerd blues album af. Het zijn de pareltjes in de als maar uitdijende blues community. Patty Tuite, is een Canadese gitariste/zangeres die zich als sinds 1999 in het Canadees/Amerikaanse blues/jazz circuit begeeft. In 2021 herstartte ze The Patty Tuite band, Hard case of the blues is het tweede album in deze setting. Het is een wonderlijke mengeling van eigen nummers die zich uitstrekt van klassieke blues en honky tonky rock tot New Orleans blues. Bij de New Orleans blues houdt ze er een vrolijke stijl van componeren op na, ingevuld met piano, trompet die het geheel een lichtvoetigheid meegeven.

De album hoes vermeld featuring Bobby Rush, hij trapt met Patty Tuite dit album af met een mondharmonica bijdrage in Nothing but trouble. Dit losjes uitgevoerde nummer krijgt een vervolg in I just wanna play en beschrijft wat Patty Tuite op dit album wil doen, lekker muziek maken. Samen producer en gitarist Paul Nelson is het ze gelukt er een lekker muziek album van te maken. Het muziek plezier spat van Glad I’am through with you af. De trompet van Rico Amero is heerlijk en samen pianist Brooks Milgate maakt hij van dit nummer een spetterend feestje. Deze Rico en Brooks spelen ook een prominente rol in Diggin’ Up Outta This Hole, de mix van de trompet met de piano gecombineerd met de zang van Patty Tuite het past en swingt. Swingen doet ook het funky I am strong enough, voorzien van een dijk van een gitaarsolo van Paul Nelson weer zo’n staaltje van variatie die dit zo’n fijn album maken.

My silent love is een muzikaal intermezzo waar Patty de gitaar partij speelt en is de opmaat van een van de beste songs van dit album. It ain’t over till its over. De tekst is hard verscheurend en de intonatie van Patty’s stem past perfect bij de boodschap van dit nummer. De muzikale invulling past ook van hoog niveau, niet overdreven en de piano solo van Brooks Milgate vertaald dezelfde gevoelens als de tekst; werelds nummer. De vrolijkheid keert terug met Goin’ Out To Town Tonight zo toetert Ozzie Melendez met zijn trombone een vrolijke noot mee en legt Brooks wederom een pacht van piano solo neer. Deze Brooks Milgate speelt een belangrijke rol op dit album, ook in het Jazzy I Want A Lover zet hij de toon, heerlijk op een lui jazzy ritme speelt hij weergaloos. Patty laat hier horen dat haar stem lenig genoeg is om de verschillende stijlen op dit album aan te kunnen. Of het nu jazz, slowblues, country of rocky zoals in Double Down alles klinkt even zuiver. De titel track A hard case of the blues, een slow blues, is akoestisch uitgevoerd met verfijnd gitaarspel van Paul Nelson en voorzien van een pracht van een tekst. Het verhaalt over de onmacht van een vrouw naar haar partner toe die zijn gevoelens niet kan uiten. Het is een nummer wat de kracht van dit album vertaalt. Hier wordt op hoog niveau in tal van stijlen gemusiceerd.

Mocht je dit na het beluisteren een fijne plaat vinden, haar vorige album Consider me uit 2021 is ook zeer de moeite waard.

Hard Case Of The Blues (feat. Paul Nelson)

Tracklist:
1. Nothin’ But Trouble
2. I Just Wanna Play
3. Glad I’m Through With You
4. Diggin’ Up Outta This Hole
5. I Am Strong Enough
6. My Silent Love
7. It Ain’t Over Til It’s Over
8. Goin’ Out To Town Tonight
9. I Want A Lover
10. Double Down
11. Hard Case Of The Blues

Foto Recensie: Patty Tuite - Hard Case of the Blues

Met medewerking van:
Patty Tuite – All Lead Vocals and Harmonies, Rhythm Guitar, Spoons
except track 6, *Patty Tuite played all guitar parts for track 6
Paul Nelson – All Lead, Slide and Acoustic Guitars except track 6
(Appears Courtesy of Sony Records)
Bobby Rush – Harmonica (1)
Ozzie Melendez – Trombone (8)
Michael MacHaby – All Mandolin
Rico Amero – All Trumpet
Brooks Milgate – All Piano, Hammond Organ, Clavinet, Synthesizer
Rico Amero — Background Vocals (2,4,5)
Fran Tuite – Percussion (Tambourine, Congas, Chimes)
David Johnson– Electric Bass (1,2,3,5,7,8,10,11)
Paul Loranger – Upright Bass (4,9)
Justin Blackburn – Drums (2,3,4,5,6,7,8,9,10,11)
Jeff Armstrong – Drums (1)

website: https://www.pattytuite.com/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.