Pat Travers – Blues On Fire

Format: CD/ Label: Purple Pyramid / Release: augustus 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Stan van der Lugt

Het nieuwe album van Pat Travers is een ode aan de blues uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Deze periode wordt gezien als de meest vruchtbare van de blues en Travers heeft dan ook een enorme schatkamer aan songs om te coveren. Blues On Fire telt 12 songs van artiesten als Blind Blake, Bessie Smith, Sam Collins en Blind Willie Johnson.

Pat Travers is een rock gitarist die de volumeknop van zijn versterker het liefst naar stand 11 draait, echter op Blues On Fire worden de zaken subtieler aangepakt. De toon wordt gezet met het fijn groovende Black Dog Blues dat mooie (elektrische) gitaarlijnen bevat.
Het klassieke Nobody’s Fault But Mine wordt gedragen door over elkaar heen gedubde akoestische slide gitaren. Back Waters Blues en Meat Shakin’ Woman kennen een uitgekiende mix van elektrische en akoestische (slide) gitaren. In Easy Rider Blues is zowaar een prominente rol van keyboards te horen. In Nobody Knows You When You’re Down And Out en Bulldozer Blues staat de slide-gitaar weer voorop.

Het allermooiste bewaart Pat voor het laatst. Death Letter Blues van Son House vertolkt Pat solo op een akoestische gitaar. Zijn doorleefde stem en slide-partij geven deze song de dramatische lading die het origineel zo kenmerkt.
Blues On Fire is een weergaloos album en stiekem hoop ik nu al op een vervolg.

Tracks
Black Dog Blues (3:39)
Nobody’s Fault but Mine (3:18)
Back Water Blues (5:06)
Meat Shakin’ Woman (3:49)
Easy Rider Blues (3:08)
Nobody Knows You When You’re Down and Out (3:07)
Bulldozer Blues (4:40)
You Can’t Get That Stuff No More (4:39)
Dark Night Blues (4:24)
Rock Island Blues (3:13)
Jailhouse Blues (4:17)
Death Letter (4:52)


Ook op Blues Magazine ...