Recensie: Paal Flaata – Love And Rain – The Athletic Sessions

Paal Flaata – Love And Rain – The Athletic Sessions
Format: CD – LP – Digital / Label: Blue Mood Records – PIAS
Releasedatum: 13 oktober 2017

Tekst: Peter Marinus

De Noorse zanger Paal Flaata zal waarschijnlijk bij ons nog even voorgesteld moeten worden. Hij was onlangs nog in ons land voor een optreden in de Q Factory in Amsterdam maar dat zal niet iedereen in de gaten hebben gehad. En dat terwijl hij al flink wat solo albums achter zijn naam heeft staan. In de jaren 90 was hij nog zanger bij de melodieuze hardrock band Midnight Choir waarmee hij ook nog wat albums uitbracht.
Met hardrock heeft hij nu totaal niets meer te maken. Hij heeft zich gestort op het werk van legendarische songwriters als Chip Taylor, Mickey Newbury en Townes Van Zandt. Van deze drie componisten bracht Paal in de afgelopen jaren een trilogie uit.
Zijn op geheel eigen wijze geïnterpreteerde nummers konden hierbij de goedkeuring wegdragen van Chip Taylor zelf en de weduwe van Mickey Newbury.
Onlangs ging Paal met zijn compagnon en toetsenist Goran Grini de Athletic studios in Halden, Noorwegen, in om daar wat bonus nummers op te nemen voor een box release van de eerder genoemde trilogie. Dit ging blijkbaar zo lekker dat er genoeg nummers werden opgenomen om dit album te vullen.
Wederom een album met covers dus van de beste songwriters ter wereld.

Speciaal voor dit album schreef Chip Taylor het nummer Love And Rain. Een mooi ingetogen nummer waarin een soort Walker Brothers pathos ontstaat door de instrumentatie en de krachtige stem van Paal. Ook Elvis Costello wordt door Paal hoog aangeschreven want hij covert hier diens The Comedians. Dit nummer klinkt door de warme stem van Paal totaal anders dan in de originele uitvoering. Een mooie cover vol bombast en countryinvloeden.
For The Good Times van Kris Kristofferson is al door ontelbare andere artiesten opgenomen, uiteenlopend van Dean Martin tot Al Green. Paal heeft gekozen voor een warme country uitvoering met heerlijk glijdende steelgitaar. Mickey Newbury’s Hand Me Another One Of Those is een mistroostige piano ballad met voldoende pit om te blijven boeien.
Ook de legendarische songwriter Jimmy Webb komt aan de beurt met een cover van The Moon Is A Harsh Mistress, dat ooit ook opgenomen werd door Joe Cocker. In Paal’s uitvoering is dit een breekbare pianoballad met alle kenmerken, die de Jimmy Webb nummers tot klassiekers maakten.
The First Time I Ever Saw Your Face is, in tegenstelling wat vele mensen denken, geen nummer van Roberta Flack. Zij coverde het origineel van folkmuzikant Ewan MacColl. De versie van Paal klinkt door het orgelspel en de hartstochtelijke zang erg mooi en statig.
In We Had It All (van Donnie Fritts en Troy Seals) komt weer de nodige Walker Brothers pathos om de hoek kijken. Het is ook niet verwonderlijk dat dit nummer ook ooit door Scott Walker werd opgenomen. Paal blijft vocaal moeiteloos overeind in de onverwoestbare klassieke tearjerker It’s Only Make Believe van Conway Twitty.
Dan is And I Love Her So aan de beurt. Een nummer van Don McLean en die man heeft mij nooit zo kunnen boeien. Gelukkig klinkt de zang van Paal een stuk krachtiger dan die van McLean. Mooi gedaan maar ik blijf moeite met dit nummer houden.
Tot slot schotelt Paal ons nog een zwevende bluesy, haast gospelachtige, uitvoering van Charlie Rich’s Feel Like Going Home voor.

Maak kennis met de krachtige stem van Paal Flaata en zijn schitterende interpretaties van klassieke singer-songwriters nummers. Liefhebbers van het betere singer-songwriter werk of van Roy Orbison, Scott Walker en zelfs Danny Vera raad ik aan om dit album aan te schaffen.

Tracklist:
01. The Comedians
02. Love And Rain
03. For The Good Times
04. Hand Me Another One Of Those
05. The Moon Is A Harsh Mistress
06. First Time I Ever Saw Your Face
07. We Had It All
08. It’s Only Make Believe
09. And I Love You So
10. Feel Like Going Home

Website: www.facebook.com/PaalFlaata

22 november 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe