Foto Recensie: P.P. Arnold - The New Adventures Of P.P. Arnold

P.P. Arnold – The New Adventures Of P.P. Arnold
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: earMusic Records
Releasedatum: 9 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Na 51 jaar is er eindelijk een nieuw album van soulpop zangeres P.P. Arnold. Een Amerikaanse zangeres, die ooit in The Ikettes zat, het damestrio dat Ike & Tina Turner altijd live bijstond.

P.P. vertrok naar Engeland en bleef daar hangen. Ze was o.a. te horen op opnames van The Small Faces, Primal Scream en vele anderen. Solo was zij in de 60’s behoorlijk populair met hits als “The First Cut Is The Deepest” en “Angel Of The Morning”.
In 2017 verscheen van haar het album “The Turning Tide”. Dit was echter geen nieuw album maar een album, dat was gevuld met songs, die P.P. opnam met Barry Gibb en met Eric Clapton. Songs, die om duistere redenen altijd op de plank bleven liggen.

Maar nu hebben we echt te maken met nieuw materiaal van P.P. Haar nieuwe album werd geproduceerd door Steve Craddock, gitarist van de band Ocean Colour Scene en in de band van Paul Weller zit. Naast Steve, die op het album ook nog gitaar, xylofoon, harpsichord en orgel speelt, wordt P.P. bijgestaan door Horace Panter (bas) en Tony Coote (drums) terwijl Paul Weller twee songs bijdroeg.
De eerste When I Was Part Of Your Picture is een nummer waarin Weller verrassend genoeg over Burt Bacharach-achtige kwaliteiten blijkt te beschikken in een licht folky georkestreerd soulpop nummer. De stem van de inmiddels 72-jarige P.P. blijkt totaal niets aan kracht te hebben ingeboet. De tweede Paul Weller song is Shoot The Dove waarin de combi van pop, folk en soul teruggrijpt naar het 60’s geluid van bijvoorbeeld “Angel Of The Morning”.
Het album opent met het zomerse geluid van Baby Blue met een mix van Dionne Warwick/Burt Bacharach en P.P.’s eigen 60’s geluid. Hetzelfde geluid keert terug in de zeer stemmige soulballad Though It Hurts Me Badly, een ballad met een weldadig zwevend geluid. In de bombastische soulpop van The Magic Hour kan je niet om de 60’s heen. Herinneringen aan Sandie Shaw, Marianne Faithfull en…P.P. Arnold duiken op.
Different Drum is een cover van het Michael Nesmith nummer, dat vooral bekend werd door de vertolking door Linda Ronstadt. Bij P.P. klinkt dit nummer als een opgewekt “baroque pop” nummer. In I Believe wordt het 60’s geluid even terzijde geschoven om plaats te maken voor een moderner, Amy Winehouse-achtig, licht funky soulgeluid en Hold On To Your Dreams heeft een sprankelend en hoekig swingend danssoul geluid. De uitvoering van Sandy Denny’s I’m A Dreamer klinkt bij P.P. een stulk soulvoller met prachtige orkestraties.
De cover van Bob Dylan’s The Lost Thoughts Of Woody Guthrie is heel apart. P.P. draagt Dylan’s teksten namelijk op een Last Poets-achtige wijze voor over een avontuurlijke jazzy funky klanktapijt.
De afsluiter van het album is zeer indrukwekkend en intens. I’ll Always Remember You (Debbie’s Song) is namelijk opgedragen aan P.P.’s overladen dochter. In dit kippenvel nummer klinkt P.P. zeer emotioneel, begeleid door een kerkorgel en koor.

Net als goede wijn is P.P. Arnold’s stem door de jaren heen prima gerijpt en maakt zij grote indruk met dit prachtige comeback album!


Tracklist:
01. Baby Blue
02. Though It Hurts Me Badly
03. The Magic Hour
04. Different Drum
05. I Believe
06. Hold On To Your Dreams
07. I’m A Dreamer
08. When I Was Part Of Your Picture
09. Shoot The Dove
10. I Finally Found My Way Back Home
11. You Got Me
12. Daltry Street
13. Still Trying
14. The Last Thoughts Of Woody Guthrie
15. I’ll Always Remember You (Debbie’s Song)

Website: P.P. Arnold


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.