Over The Rhine – Love & Revelation
Format: CD / Label: Great Speckled Dog Records
Releasedatum: 15 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is zondagochtend. Langzaam wordt de hemel steeds meer bewolkt. Het ideale moment om het nieuwe album van het duo Over The Rhine op te zetten. Dit album staat namelijk vol met stemmige, intieme muziek, die, als er toch een label op moet, onder de Americana valt.

Het echtpaar Linford Detweiler (zang, gitaar, piano) en Karin Bergquist (zang, gitaar) uit Ohio is toe aan hun vijftiende (!) studioalbum en heeft inmiddels binnen de Americana kringen een behoorlijke reputatie opgebouwd. Het is niet voor niets dat artiesten als Lucinda Williams en Mary Gauthier bevriend zijn met dit duo.
Op hun nieuwe album wordt het duo bijgestaan door flink wat muzikanten.

Het album opent met het dromerig zwevende Los Lunas waarin het ontzettend warme en intieme stemgeluid van Karin gelijk opvalt. Zij heeft een stem, die met die van Emmylou Harris te vergelijken is. Verder valt de heerlijk huilende lap steel gitaar van Greg Leisz op. Hem zou je kunnen kennen als lid van Charles Lloyd & The Marvels.
Vervolgens is de breekbare ballad Given Road aan de beurt met een fraaie stemmige orkestratie van Patrick Warren (onder andere bekend van zijn werk met Chris Isaak en Joe Cocker). Een nummer vol heimwee en verlangen. Ook Let You Down is voorzien van een sfeervolle orkestratie. In dit vocale duet valt op dat de stemmen van Linford en Karin prima bij elkaar passen, net zoals de stemmen van Emmylou Harris en Gram Parsons destijds in de hoogtijdagen van de countryrock. Hier is er sprake van een ingetogen ballad vol emotie waarin de huilende slidegitaar bespeeld wordt door Bradley Meinerding. Een prachtnummer!
Meinerding is ook aanwezig in de breekbare ballad Broken Angels met Linford als gevoelige pianist en de wederom zeer stemmige orkestratie. Linford ontbreekt even in het zacht bonkende Love & Revelation. Een nummer vol krachtige emotie, die qua geluid prima verwoord wordt door de bonkende drums van Jay Bellerose. In Making Pictures keert het duo weer terug naar hun atmosferische intieme geluid. Een prachtig georkestreerde ballad met huilende pedal steel gitaar. Na het broeierig roffelende duet van Betting On The Muse is het tijd voor de zeer breekbare ballad Leavin’ Days met bluesy slidegitaar van Greg Leisz.
Zoals het bij een nummer over een schommelstoel hoort, zit er in Rocking Chair een ontspannen deinend geluid. Dit nummer geeft mij hetzelfde gevoel als Simon & Garfunkel’s “The 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy)”. Een nummer met lekker jazzy gitaarwerk van Greg Leisz en romige elektrische piano van Linford. May God Love You (Like You’ve Never Been Loved) is een zeer intieme ballad waar de liefde van afstraalt.
Over The Rhine sluit hun album als even intiem af met het instrumentale An American In Belfast met prachtig akoestisch gitaarwerk van LInford, ondersteund door de stemmig huilende, haast pastorale, pedal steel gitaar.

Een zeer fraai album, dat absoluut in geen enkele verzameling mag ontbreken!!


Tracklist:
01. Los Lunas
02. Given Road
03. Let You Down
04. Broken Angels
05. Love & Revelation
06. Making Pictures
07. Betting On The Muse
08. Leavin’ Days
09. Rocking Chair
10. May God Love You (Like You’ve Never Been Loved)
11. An American In Belfast

Website: Over The Rhine