Oscar Benton 1968 – 2018 Oscar Benton 50 Years On Stage: The Oscar Benton Bluesband Live at Haarlem Jazz & more
Format: CD – DVD / Label: 3Inch Records
Releasedatum: 8 mei 2019

 Tekst: Fons Delemarre

De revival, zo u wilt wederopstanding, van Oscar Benton (1949) laat zich in vier woorden en twee namen samenvatten: ‘Ocsar Benton zingt Johnny Laporte’s I Am Back’. Want dat is de clou: ‘I Am Back’. Zie voor de bespreking van dat album https://bluesmagazine.nl/recensie-oscar-benton-i-am-back/ .
Nu, een jaar later, ligt er het cd/dvd dubbelalbum ‘1968 – 2018 Oscar Benton 50 Years On Stage: The Oscar Benton Bluesband Live at Haarlem Jazz & more. Een hele mond vol, maar de vlag dekt de lading volledig.
De cd bevat de registratie van Benton’s concert in zijn thuisstad Haarlem. De dvd is een prachtig en integer document van zeven nummers van dat optreden. Daarnaast op de dvd een prachtige Gallery met een stukje van de instore bij Concerto en van Benton’s Got My Mojo Working (zijn favoriete publieksparticipatienummer), gefilmd in de Jazzbar The Hat in St. Petersburg.
De foto’s in de Gallery, gemaakt in Haarlem, Culemborg, Praag, Istanbul, Boekarest en St. Petersburg zijn ook om van te smullen. Vooral de sterrenontvangst die Benton en zijn band ten deel valt als ze ergens in het Oostblok spelen is geweldig om te zien. Limo’s, televisieploegen, paleizen met metershoge plafonds, overvloedige banketten: het staat ook nu nog steeds allemaal klaar voor Benton en zijn mannen.
Opvallendste kenmerk van het concert in Haarlem is het plezier en respect dat de muzikanten met en voor elkaar hebben. De eerste zeven nummers van de cd en de dvd zijn identiek. Daarna volgen op de cd nog vijf andere nummers. Dit tweede deel van de cd is een beetje rommelig, omdat een paar nummers er niet helemaal op staan. Maar het enthousiasme en het speelplezier blijft kaarsrecht overeind staan.
Helaas staat er geen tracklist van de dvd op de cover. Geeft niet echt (zie onderaan deze recensie), want je kijkt de dvd en de extra’s in één adem uit. De geluidskwaliteit van het prettig geprijsde album (- €20) is prima, met –gelukkig- weinig overspraak van het publiek. Behalve dan bij een onvermijdelijke meezinger als Mojo.
De zeer ervaren Oscar Benton Bluesband is een hecht gezelschap, met een solide geluid. Dat er enige overeenkomst is met de sound van Barrelhouse is niet verwonderlijk, omdat de gitaristen (Johnny en Guus Laporte) en de toetsenist (Han van Dam) in beide bands spelen.
Oscar Benton staat er nog steeds/weer en ‘Oscar Benton 1968 – 2018, 50 Years On Stage is de neerslag van een indrukwekkende en memorabele carrière van meer dan 50 jaar en tientallen albums. Belangrijkste initiator van zijn comeback is zonder twijfel Johnny Laporte, die ervoor zorgde dat Benton vanuit zijn verzorgingstehuis weer op cd, dvd én het podium terecht kwam. Als ik ooit te maken krijg met het fenomeen verzorgingshuis, is er hopelijk een Johnny in de buurt die er met zoveel energie, creativiteit en toewijding voor zorgt dat ik verre blijf van welke vorm van geraniums dan ook. Chapeau, Johnny!


Tracks:
CD
01. Donkey Shot
02. When I Rule The World
03. Sweet Little Angel
04. I Feel So Good
05. Nobody’s Business
06. Bensonhurst Blues
07. Got My Mojo Working
08. Blue Blues Singer
09. I’m Back
10. Have You Seen My Wife
11. I’ll Be Around
12. Somebody’s Stolen Your Heart

DVD
01. Donkey Shot
02. When I Rule The World
03. Sweet Little Angel
04. I Feel So Good
05. Nobody’s Business
06. Bensonhurst Blues
07. Got My Mojo Working

Extra’s:
-Song list
-Gallery

The Oscar Benton Blues Band:
Oscar Benton – vocals
Han van Dam – piano
Guus Laporte – guitar and second vocals
Johnny Laporte – guitar and support
Art Bausch – drums
Lut Luttik – bass and double bass
Kim Snelten – bluesharp (special guest)

Website: Oscar Benton


Ook op Blues Magazine ...