Foto Recensie: Original Soundtrack - Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood

Original Soundtrack – Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Columbia – Sony Music
Releasedatum: 16 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat er weer een nieuwe Quentin Tarantino film verschenen is! Een film, die zich afspeelt in de “swinging 60”s” en waarin de minder swingende connecties tussen personen als Roman Polanski, Sharon Tate en de Charles Manson kliek het onderwerp zijn. Met Brad Pitt en Leonardo Di Caprio in de hoofdrollen!

De bijbehorende soundtrack is een waar 60’s feestje waarop een groot aantal nummers staat, dat in de USA wellicht bekend was maar bij ons minder (op een enkele uitzondering na dan). En het merendeel van deze nummers swingt op een soulvolle wijze waarbij je de dansende go-go girls vanzelf al voor je ziet! De reclame jingles die tussen de nummers door dwarrelen maken het feestje er alleen maar groter op.
De gekozen nummers mochten van Tarantino niet van ná 1969 zijn en zijn allemaal afkomstig uit zijn privé vinylcollectie.

Toch heb ik een nummer van ná 1969 gevonden. Don’t Chase Me Around van Robert Corff, dat naar mijn bescheiden mening uit de psychedelische film GAS-S-S-S uit 1970 komt! Voor de rest is het onbekommerd swingen geblazen. Neem nu Treat Her Right van Roy Head & the Traits.  Heerlijk sompige soul uit 1965 met lekker priemende gitaar van Johnny Clark.
Ramblin’ Gamblin’ Man is nog zo’n soulvolle rocker. Dit keer uit 1969 en afkomstig van The Bob Seger System. Net voordat Seger op een succesvolle solotoer zou gaan. Glenn Frey, van the Eagles, schijnt hier op de akoestische gitaar ook aan mee te hebben gedaan.
Deep Purple is met twee nummer vertegenwoordigd. Deep Purple zonder Ian Gillan maar nog met Rod Evans als zanger. Hush is een soulvolle cover van het Joe South nummer uit 1968 terwijl Kentucky Woman afkomstig is uit de pen van Neil Diamond. Swingen is gegarandeerd met het instrumentale Hector van The Village Callers met een soulvol orgel in de hoofdrol.
The Buchanan Brothers zijn te horen met hun folkrock in Son Of A Lovin’ Man uit 1969. Zij zouden later (iets) bekender worden als Cashman, Pistilli & West. Nog meer folkrock maar dan Brits en meer psychedelisch komt van het duo Chad & Jeremy en hun Paxton Quigley’s Had The Course, dat afkomstig is van de soundtrack van de 60’s film “Three In The Attic”.
Paul Revere & The Raiders zorgen voor een aantal hoogtepunten met de stuwende psychedelische pop van Good Thing en het garagerock achtige Hungry. Het gebroken soulvolle stemgeluid van Alex Chilton staat centeraal in Choo Choo Train van the Box Tops uit 1968, geschreven door de grootheden Donnie Fritts en Eddie Hinton.
Jenny Take A Ride is wild en spetterend, zoals de meeste nummers van Mitch Ryder & The Detroit Wheels in de 60’s. Als je allergisch bent voor het stemgeluid van Joan Baez heb je grote kans dat je The Circle Game van de al even hard galmende Buffy Sainte-Marie gaat overslaan.
Simon & Garfunkel’s Mrs. Robinson is overbekend en dat geldt ook voor You Keep Me Hangin’ On van Vanilla Fudge. Los Bravos is bij ons alleen maar bekend van de hit Black Is Black. Hier is hun Spencer Davis Group-achtige Bring A Little Lovin’ te horen. Ook de rhythm & blues is vertegenwoordigd via Dee Clark’s swingende Hey Little Girl uit 1959. Zelfs Neil Diamond swingt lichtjes in Brother Love’s Traveling Salvation Show.
Variatie genoeg dus op deze soundtrack. Er staan zelfs twee nummers van western soundtracks op dit album.

Tot het moment dat je de film kan gaan bekijken heb je alle tijd om jezelf eens goed te vermaken met dit heerlijke 60’s gerichte soundtrack album.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD - Official Trailer (HD)


Tracklist:
01. Roy Head & the Traits: Treat Her Right
02. The Bob Seger System: Ramblin’ Gamblin’ Man
03. Deep Purple: Hush
04. Mug Roots Beer Advertisement KHJ
05. The Village Callers: Hector
06. The Buchanan Brothers: Son Of A Lovin’ Man
07. Chad & Jeremy: Paxton Quigley’s Had The Course
08. Tanya Tanning Butter Advertisement – Bristol Myers
09. Paul Revere & the Raiders: Good Thing
10. Paul Revere & the Raiders: Hungry
11. The Box Tops: Choo Choo Train (mono single version)
12. Mitch Ryder & the Detroit Wheels: Jenny Take A Ride
13. Deep Purple: Kentucky Woman (1998 remaster)
14. Buffy Sainte-Marie: The Circle Game
15. Simon & Garfunkel: Mrs. Robinson
16. Numero Uno Cologne Advertisement – I Profumi Di Capri
17. Los Bravos: Bring A Little Lovin’
18. Harold E. Weed/Dana Classic Fragrances: Suddenly/Heaven Sent Advertisement – KHJ
19. Vagabond High School Reunion – KHJ
20. KHJ Los Angeles Weather Report
21. The Illustrated Man Advertisement/Ready For Action
22. Dee Clark: Hey Little Girl
23. Summer Blonde Advertisement – Coty Inc.
24. Neil Diamond: Brother Love’s Traveling Salvation Show
25. Robert Corff: Don’t Chase Me Around
26. Paul Revere & the Raiders: Mr. Sun, Mr. Moon
27. José Feliciano: California Dreamin’
28. I Cantori Moderni Di Alessandroni: Dinamite Jim
29. Vanilla Fudge: You Keep Me Hangin’ On (Quantin Tarantino Edit)
30. Maurice Jarre: Miss Lily Langton
31. KHJ Batman Promotion – KHJ

Website: Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.