Recensie: Ori Naftaly – A True Friend (Is Hard To Find)

Ori Naftaly – A True Friend (Is Hard To Find)

Format: CD / Label: eigen beheer / Release: 2012

Tekst: Eric Campfens

Ori Naftaly is een 24-jarige Israëlische bluesgitarist, wiens eerste album ik nu voor me heb liggen. In zijn nog relatief korte carrière heeft hij kennelijk al voldoende naam gemaakt om gasten uit de hele wereld uit te nodigen mee te spelen.
Het album “A True Friend (Is Hard To Find)” bestaat uit tien covers en wordt aangeprijsd als een eerbetoon aan de muziek die hij tijdens zijn jeugd heeft beluisterd.

Het begint met “Devil Red Blues”, een akoestische song met alleen Ori en harmonicaspeler en gitarist Dor Nagar. Een onvervalste countryblues, waarmee je je midden tussen de katoenvelden waant. Op “I’m A Woman” klinkt de donkere soulstem van Tempa Singer Nave uit Colorado (VS). Een swingend soulbluesnummer, waarin Ori zijn vaardigheden op de elektrische gitaar kan laten horen. Iemand die in Israël meer bekend is van zijn hiphopwerk is zanger Sagol 59. In “Can’t Get No Grindin’” laat hij horen ook met de blues uitstekend overweg te kunnen. Dan volgt “Help Me” van Sonny Boy Williamson met Dov Hammer als zanger en harpspeler. Een lekkere shuffle met prima harmonicawerk. Met de Engelse zanger/pianist Roy Young heeft Ori een ware legende in huis gehaald. De lijst met wie hij niet heeft samengewerkt is waarschijnlijk korter dan met wie hij wel de studio of het podium deelde. De Elmore James-klassieker “Dust My Broom” krijgt hier een bijzondere make-over en een uitstekende uitvoering.

Wat volgt is een slowbluesuitvoering van Muddy Waters’ “She’s Nineteen Years Old” met een prachtige gitaarsolo van Ori. Willie Dixons “Don’t Go No Further” is een uptempo swinger dat net als het vorige nummer wordt gezongen door Sagol 59. Ook hier toont Ori weer dat hij een uitstekend en smaakvol gitarist is. Roy Young mag weer aan de bak in de James Brown-klassieker “It’s A Man’s World”, een nummer waarvoor zijn stem uitstekend geschapen is. Het hammondgeluid en de blazers maken het soulgevoel helemaal af met tussendoor stukjes onvervalste rock- en jazzgeluiden. In “Almost Cut My Hair” van David Crosby komt zangeres Eleanor Tsaig naar de microfoon met een stem doet af en toe denken aan die van Rory Block. Net als met de andere songs zijn Ori en de zijnen niet bang geweest eens flink aan het origineel te sleutelen, waardoor er een geheel eigen versie is ontstaan. Ook hier weer met het uitstekende gitaarwerk van de baas zelf. De titelsong “A True Friend” is een bewerking van het aloude “Grinnin’ In Your Face” van Son House. Het begint a capella gezongen door Eleanor Tsaig en ontaardt dan in een jumpblues.

Conclusie:
Een heel prettig album is het geworden. Toen ik de titels de eerste keer zag was ik een beetje teleurgesteld. Een album vol met covers, een soort van dertien-in-een-dozijn  hobbybandje was mijn eerste ingeving. Maar tot mijn grote verrassing zijn alle oude songs volledig omgebouwd en de nieuwe versies mogen er zijn. Gelukkig heeft Ori Naftaly in tegenstelling tot de titel wel voldoende vrienden en samen hebben ze er een prima cd van gemaakt.

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies Interviews
Sort by
2016-10-14T01:05:30+00:00 14 juni 2012|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

Geen reacties

 1. Rob Hendrikse 15 juni 2012 om 10:11- Antwoorden

  Ori is 15 september live te bekijken op de eerste buiten editie van het Nispen Blues Festival. Hij is van 13 tot en met 23 september op tour in Nederland.

  • Ori Naftaly 15 juni 2012 om 12:52- Antwoorden

   RocknRoll…!!

  • Elize Augustinus 16 juni 2012 om 12:39- Antwoorden

   Ja, het is een lekker bandje Rob, ik zou ze ook wel eens graag in onze blues soos L'esprit (indien mogelijk) willen horen spelen , nou wie weet , hé Bert Dirks heb je dit al gehoord?

  • Rob Hendrikse 17 juni 2012 om 11:22- Antwoorden

   Ik heb L'esprit al een bericht gestuurd vorige week, Elize. maar geen reactie voor alsnog…

  • Elize Augustinus 17 juni 2012 om 12:42- Antwoorden

   Ik hoop dat de reactie van Bert inmiddels al bij je binnen is gekomen , Nico Bravenboer van Radio Ridderkerk was gisteren ook in L' esprit.

  • Rob Hendrikse 17 juni 2012 om 13:24- Antwoorden

   Helaas, Elize. geen reactie, zover als ik weet…

  • Ton Kok 17 juni 2012 om 13:39- Antwoorden

   Even Nico Nico 'Bluezy' Bravenboer aanspreken, dat is tegenwoordig de programmeur voor l'Esprit.

  • Nico 'Bluezy' Bravenboer 17 juni 2012 om 14:01- Antwoorden

   Hoi Rob,
   Bij mijn weten heb ik al op een mail betreffende deze band gereageerd, maar er kan iets zijn misgegaan. Het gaat niet lukken om ze voor l 'Esprit te plaatsen om de doodeenvoudige reden dat de maand september helemaal vol zit. Zelfs het hele jaar 2012 heb ik al vol staan. Dus helaas mischien andere keer beter.
   Hopelijk lees je dit bericht, maar zal het ook nog op je facebook plaatsen
   Grtz.
   Nico Nico 'Bluezy' Bravenboe, rbrogrammeur L'Esprit
   http://www.lesprit.nl

  • Rob Hendrikse 17 juni 2012 om 14:16- Antwoorden

   helemaal top. thnx for the update, Nico. Ori gaat zeker nog een keer terugkomen, dus ik hou je op de hoogte

  • Elize Augustinus 17 juni 2012 om 14:26- Antwoorden

   Hoi Nico via Ton, Ik wist er nog helemaal niets van af dat jij de nieuwe programmeur van L'esprit bent geworden, we hebben elkaar gisteren in L 'esprit nog gesproken anders had ik dit thema gisteren wel even met je besproken.Toch is het wel goed dat dit nu ter sprake is gekomen want ik denk dat niemand behalve de enkeling hiervan nog op de hoogte is.Dus fans van Ori op naar schiedam ha ha ," je kan wel tegen een grapje hé Nico", je weet wie het zegt…..

  • Rob Hendrikse 17 juni 2012 om 14:27- Antwoorden

   Kom g ewoon op 15 september nnar de eerste editie van Nispen BLues Festival, outdoor edition…..met Ori, Rob Tognoni e.v.a. Entree gratis!!

  • Elize Augustinus 17 juni 2012 om 14:54- Antwoorden

   Zo is dat Rob, het is jammer dat we ze niet meer in L" esprit kunnen krijgen", maar we kunnen geen ijzer breken, " fijn dat we het Nispen Blues Festival hebben" Ik verheug me al op het festival.

  • Elize Augustinus 17 juni 2012 om 15:45- Antwoorden

   Bedankt Nico, Kom wel weer eens langs in de studio van Nico Bluezy Bravenboer Ridderkerk

  • Ori Naftaly 17 juni 2012 om 16:25- Antwoorden

   I will defently comeback, and we should book a date asap for 2013 ;)
   Elize Augustinus i would love to meet you face to face and play the blues for you!

  • Elize Augustinus 17 juni 2012 om 16:38- Antwoorden

   Of course 2013, very good time,, i love it too, to meet you face on face, if you play the blues for me i am in blues heaven…..

  • Nico 'Bluezy' Bravenboer 17 juni 2012 om 18:17- Antwoorden

   Ik boek al sinds maart voor l 'Esprit Elize:-)

  • Elize Augustinus 18 juni 2012 om 11:58- Antwoorden

   Ik heb het nogal druk gehad Nico, het is me even ontgaan. Maar het goede nieuws wordt er niet minder om," want een betere opvolger voor Bert kan men nauwelijks bedenken.Top nieuws gewoon," een late maar welgemeende felicitatie" .

 2. Ori Naftaly 15 juni 2012 om 20:50- Antwoorden
 3. Ori Naftaly 15 juni 2012 om 20:51- Antwoorden
 4. Jan Marius Franzen 16 juni 2012 om 00:17- Antwoorden

  Op 19 juni in het radioprogramma Purple Haze een interview met de gitarist / songwriter / bandleider Ori Naftaly en de zangeres Eleanor Tsaig uit Israël. Ook muziek van deze CD “A True Friend (Is Hard to Find)”. Verder muziek van muzikanten die hen beïnvloed hebben: Led Zeppelin, Muddy Waters, Janis Joplin en Koko Taylor.
  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/?p=557

  • Ori Naftaly 17 juni 2012 om 13:41- Antwoorden

   Cant wait ;)

 5. Gil Simha Shtainer 16 juni 2012 om 01:27- Antwoorden

  תירגום בבקשה

 6. Ronlebon de Nooijer 16 juni 2012 om 09:33- Antwoorden

  mooie recentie Ori Naftaly, keep up the good work !!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe