Omar & The Howlers – Zoltar’s Walk
Format: CD / Label: Big Guitar Music
Releasedatum: 28 juli 2017

Tekst: Peter Marinus

We hebben ze een tijdje moeten missen maar Omar & the Howlers zijn weer helemaal terug. Deze band rond Kent “Omar” Dykes was gedurende de 80er jaren razend populair in ons land. Daarna luwde de Omar storm een beetje hoewel Omar ook nog wat solo albums op nam en trouw Howlers albums bleef afleveren. De troetelbeer van de blues is echter weer helemaal terug met zijn Howlers en het is alsof de tijd is stil blijven staan. The Howlers borduren gewoon voort op hun oude, vertrouwde sound.

In de opener Under My Spell bonkt de Howlers sound je gelijk tegemoet op een Bo Diddley-achtige beat. Wat opvalt is dat de grommende stem van Omar door de jaren heen donkerder is gaan klinken. Keep Your Big Mouth Shut heeft niets te maken met het klassieke Bo Diddley nummer “Mama Keep Your Big Mouth Shut” . Dit is een lekker loom swingende shuffle waarin Omar, al scattend, een spetterende, ietwat, jazzy twang gitaarsolo aflevert.
In What Can I Do gaat Omar op de gevoelige toer. Een zeer tere ballad, die overeenkomsten heeft met Sam Cooke’s “Brfing It On Home To Me”. Het is zeer aandoenlijk om onze brombeer op z’n gevoeligst te horen. Zoltar’s Walk is een stuwende instrumentale shuffle van ouderwetse Howlers kwaliteit met Omar’s priemende gitaar op de voorgrond. Stay Out Of My Yard is nog zo’n stuwende shuffle waarbij het tempo iets lager ligt en die voorzien is van vlammend harmonicawerk.
Soapbox Shouter is een Chuck Berry-achtige rocker, die ook richting de boogie van George Thorogood en zijn Destroyers gaat. In de traag voortrockende boogie Meaning Of The Blues krijgen we onderricht van Omar omtrent de betekenis van de blues. Omar vlamt in dit nummer met zijn superieure, ontspannen gitaarspel.
Er is geen gitaar te bekennen in het evengoed rockende Big Chief Pontiac. Je moet het doen met de bas, de drums, de harmonica en Omar’s grom zang en dat blijkt ruim voldoende te zijn! Het prijsnummer van dit album is, wat mij betreft, de slowblues Always Been A Drifter. Een nummer met inventief gitaarwerk en rauwe doorleefde zang.
Ook voor een rockabilly blues nummer draaien Omar en zijn  mannen hun hand niet om. Mr. Freeze spettert werkelijk je boxen uit! Afgesloten wordt met de broeierige shuffle Hoo Doo waarin het geluid van de oude Fleetwood Mac opduikt.

Omar en zijn Howlers zijn weer helemaal terug aan de blues (rock) top. Hopelijk blijven ze weer een tijdje!

Tracklist:
01. Under My Spell
02. Keep Your Big Mouth Shut
03. What Can I Do
04. Zoltar’s Walk
05. Stay Out Of My Yard
06. Soapbox Shouter
07. Meaning Of The Blues
08. Big Chief Pontiac
09. Always Been A Drifter
10. Mr. Freeze
11. Hoo Doo

Website: Omar & The Howlers


Ook op Blues Magazine ...