Oh Susanna – Johnstown 20th Anniversary: Re-mastered & Extended)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 29 mei 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider (1971) groeit op in Vancouver, British Columbia en woont tegenwoordig in Toronto. Zij is sinds 1997 actief in de muziek onder haar alter ego Oh Susanna. De naam Oh Susanna heeft zij ontleend aan de titel van een liedje dat Stephen Foster in 1848 schreef en dat zich gedurende de Goldrush in California (1848 – 1855) tot een volksliedje ontwikkelde. Het liedje is sindsdien een klassieker in de Amerikaanse folkmuziek.

‘Oh Suzanna’ is ook de titel van Ungerleider’s eerste EP met zeven songs die in 1997 verschijnt. Twee jaar later, in het voorjaar van 1999, brengt zij haar debuutalbum ‘Johnstown’ uit. Dit album is geproduceerd door Grammy Award winnaar Peter J. Moore (Cowboys Junkies, The Band, The Clash) in zijn studio in Beaconsfield Street in Toronto. ‘Johnstown’ krijgt lovende recensies en wordt nu als een hedendaags folk-noire meesterwerk beschouwd.

Het album ‘Johnstown’ werd eind mei 2019, ter ere van het 20-jarige jubileum van dit debuutalbum, opnieuw uitgebracht. Geremasterd en voorzien van vijf bonustracks.

De eerste twee songs, het titelnummer Johnstown en You’ll Always Be zijn stevige ballads waarin meteen al de gedreven zang van Ungerleider opvalt. Prachtig en intens is daarna de zang in het wonderschone Alabaster, met fraai akoestisch gitaarspel, viool, sitar en piano.
Old Kate opent met een piano-intro en verder is de ‘luie’ elektrische gitaarsolo lekker. In The Bridge overheerst weer de fraaie intense zang naast viool en keyboard. Na het korte Oh My good Ol’ Gal en het subtiel geïnstrumenteerde Walking, wordt Parallel Rail gekenmerkt door een slepende lapsteel, banjo en mandoline.
Steviger wordt het weer in Pueblo met de sterke zang (hoge en lage octaven worden moeiteloos afgewisseld). Black Dirt Road en Home Soon (The Cherry Song) zijn vrijwel akoestisch (gitaar en zang) met minimale subtiele begeleiding. In de fraaie ballad Tangled & Wild wordt de luisteraar getrakteerd op is een mooie lapsteelsolo.

De vijf bonustracks zijn akoestische uitvoeringen van songs die op het originele album staan met alleen Suzie Ungerleider die zich op akoestische gitaar begeleidt.

Conclusie:
Na 20 jaar heeft ‘Johnstown’ nog niets aan zeggingskracht verloren. Uitmuntend album van een uitstekende zangeres.


Tracks:
01. Johnstown
02. You’ll Always Be
03. Alabaster
04. Old Kate
05. The Bridge
06. Oh My Good Ol’ Gal
07. Walking
08. Parallel Rail
09. Pueblo
10. Back Dirt Road
11. Home Soon (The Cherry Song)
12. Tangled & Wild

Bonustracks:
01. Old Kate (From A Shot Of O Susanna)
02. Johnstown (From A Shot Of O Susanna)
03. O My Good Ol’ Gal (From A Shot Of O Susanna)
04. You’ll Always Be (From A Shot Of O Susanna)
05. Alabaster (From A Shot Of O Susanna)

Line-up:
Suzie Ungerleider – zang, gitaar, tamboerijn, banjo
Bazil Donovan – bas
Joel Anderson – drums
Bob Egan – gitaar, lapsteel, mandoline
Veda Hille – piano, zang (track 2,3,4,5,9,12)
Rob Phillipp – sitar (track 3)
Peter Moore – temple bells (track 6)
Annie Lindsay – viool (track 3,5)
Kinnie Starr – zang (track 2)

Website: Oh Susanna

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by