Oh Susanna – A Girl In Teen City
Format: CD /  Label: Continental Song City
Releasedatum: 31 maart 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaans-Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider is in 1971 geboren in Northampton, Massachusetts. Ze groeide op in Vancouver, British Columbia en woont tegenwoordig in Toronto. Zij is sinds 1997 actief in de muziek onder haar alter ego Oh Susanna. ‘Oh Susanna’ is ook de titel van haar eerste EP met zeven songs die in 1997 verschijnt. Twee jaar later brengt zij haar debuutalbum ‘Johnstown’ uit en toert ze met de Canadese singer-songwriters Veda Hille en Kinnie Starr door de VS en Canada onder de noemer ‘The scrappy bitches tour’. Daarna zien nog vijf albums het licht en vorige maand verscheen ‘A Girl in Teen City’, het nieuwe album van Oh Susanna.

Op ‘A Girl in Teen City’ is Ungerleider weer verenigd met haar producer Jim Bryson, die ook haar vorige album ‘Namedropper’ uit 2014 produceerde. Een geldinzamelingsactie was nodig om producer en  studiomusici in te huren om zodoende ‘Girl in Teen City’ op te kunnen nemen. Acht van de twaalf songs zijn geschreven door Ungerleider en de overige vier schreef ze samen met  Salvador Giraud (Flashlights), Jim Bryson (Wolf Boy en My Boyfriend) en David Ozier (Thunderbird). Dankzij de crowdfunding weet Ungerleider zich op dit album omringd door de uitstekende studiomusici Eli Abrams (bas), Cam Giroux (drums), Gord Tough (gitaar) en Jim Bryson (gitaar, keyboards). De harmony vocals zijn van Holly McNarland, Gabrielle Giguere, haar zus Jessie en haar nicht Sofia.

De rode draad in het album is, zoals de titel al doet vermoeden, over haar jeugdjaren in het Canadese Vancouver. De songs variëren van mooie rustige liedjes zoals Flashlights, Lucky star en Walked All The Way Home, tot liedjes waarin het er iets steviger aan toe gaat (Getting Ready en Thunderbird). In het poppy, lekker in het gehoor liggende My Boyfriend, met vrolijke gitaren en harmony vocals, zingt Oh Susanna over een mislukt optreden van een band waar o.a. drummer Paul Brennan lid van was. En uitgerekend deze Paul Brennan mag in dit nummer de drums beroeren. Zowel in de rustige songs als in de uptempo nummers bewijst Oh Susanna een uitstekende zangeres te zijn met een heldere stem die mij doet denken aan Tift Merritt (Wolf Boy en Waiting For The Blossoms) en Eilen Jewell (The Darkroom At The School). Werkelijk heel mooi is haar zang in het met plechtige pianoklanken openende Puget Sound. Een van de hoogtepunten is het slotnummer My Old Vancouver. Weer heel mooi gezongen met alleen subtiele begeleiding op akoestische gitaar.

Conclusie:
Oh Susanna is een geweldige zangeres en dat bewijst ze nog maar weer eens op het album  ‘A Girl in Teen City’. En lang leve de crowdfunding, want anders hadden we dit pareltje misschien nooit kunnen beluisteren.

Tracks:
01.Flashlights
02.Wolf Boy
03.Lucky Star
04.My Boyfriend
05.The Darkroom At The School
06.Getting Ready
07.Tickets on the Weekend
08.Walked All The Way Home
09.Waiting For The Blossoms
10.Thunderbird
11.Puget Sound
12.My Old Vancouver

Website: Oh Susanna

 

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by