Offa Rex – The Queen Of Hearts
Format: CD – LP – Digital / Label: Nonesuch Records
Releasedatum: 13 juli 2017

 Tekst: Martijn Wesseling

Al een aantal jaar volg ik The Decemberists op de voet. Sinds ik ‘Sons And Daughters’ van het album The Crane Wife hoorde ben ik verkocht aan de geweldige mix tussen onder andere folk, rock en barokpop. Via de website van de band zag ik dat Colin Meloy en de zijne een nieuw project aan zijn gegaan met de Britse folk zangeres Olivia Chaney, Offa Rex.

 Deze tekst van Meloy zelf maakte me nieuwsgierig:
“….. I made a pitch to her: let us be the Albion Dance Band to your Shirley Collins. Let’s start a band. Let’s make a record of old folk songs that will be as much about rediscovering ancient songs as it is an homage to that incredible era of British music, the 60s and 70s folk revival.” (bron: http://www.decemberists.com/news/offa-rex/)

Vervolgens maakte de eerste single al veel indruk. Het liedje The Queen Of Hearts was voor mij onbekend, al blijkt na even te zoeken dat er veel verschillende uitvoeringen van zijn. Van geen enkele uitvoering krijg ik echter kippenvel. Dat kreeg ik van deze uitvoering vooral door het prachtige stemgeluid van Olivia Chaney.
De volgende single was The Blackleg Miner. Bij het horen van dit liedje zou je denken dat het de nieuwe single is van een The Decemberists album. Dit is echter, net zoals het hele album, ook een Engelse folk klassieker. Het klinkt echter ontzettend fris. Daarnaast lijkt de uitvoering van dit liedje nog het meest op het eigen werk van The Decemberists.
Het album staat vol van de heerlijke psychedelische folk rock die aan de ene kant erg vertrouwd klinkt en aan de andere kant fris en origineel. Het doet denken aan bands als Fairport Convention, Steeleye Span en Midlake. Daarnaast heeft de band ook een volledig eigen geluid. De laatste single die tot op heden verscheen is het nummer Sheepcrock And Black Dog. Dit nummer opent geweldig. Met een heerlijke riff, waardoor het lijkt alsof je net een nummer van Led Zeppelin of Black Sabbath hebt opgezet. Vervolgens neemt de prachtige stem van Chaney het over. Het is een verrassende hard rock versie van dit liedje.
Het is lastig een favoriet te benoemen op dit album. Het is een mooi samengesteld album en een prachtige ode aan de traditionele Engelse folk. Daarnaast wordt duidelijk dat zangeres Olivia Chaney een groter podium verdiend, die ze hopelijk dankzij dit ook project ook gaat krijgen.
Als ik echter toch een favoriet mag benoemen, is dat Old Churchyard.  Ergens doet mij dit denken aan Mary Black’s Song for Ireland. De stem van Chaney komt hier misschien wel het meest tot haar recht, ondersteund door een perfect samenspelende band.

Offa Rex geeft de traditionals een prachtig eerbetoon en verdiend het om in alle rust beluisterd te worden. Daarnaast maakt het nieuwsgierig naar een vervolg en hopelijk ook eigen werk.

Tracklist:
01. The Queen Of Hearts
02. Blackleg Miner
03. The Gardener
04. The First Time I Ever Saw Your Face
05. Flash Company
06. The Old Churchyard
07. Constant Billy (Oddington)/I’ll Go Enlist (Sherborne)
08. Willie o’Winsbury
09. Bonny May
10. Sheepcrook And Black Dog
11. To Make You Stay

Website: Offa Rex