Oberg - More Blues As Blues Can Get

Oberg – More Blues As Blues Can Get

Format: CD / Label: E-Sound / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Eric Campfens

In 2009 brengt gitaristTed Oberg met zijn band Oberg de hooggewaardeerde cd “Blues As Blues Can Get” uit. Dit album is nu als speciale uitvoering onder de naam “More Blues As Blues Can Get” uitgebracht. Er zijn enkele nummers opnieuw opgenomen, een van de originele songs is verwijderd en twee nieuwe nummers zijn toegevoegd.
De bezetting van Oberg, die op de eerste cd te horen zijn bestaat naast Ted uit Liane Hoogeveen (zang), Will Sophie (gitaar, orgel), Marco Oonincx (bas) en Paul Damen (drums). Later zijn Sophie en Oonincx vervangen door Mick Hup en Nico Heilijgers.

De opener “Blues As Blues Can Get” is een van de nummers, die opnieuw is opgenomen. Het is een mooie slowblues waarbij de gitaren meer worden benadrukt als op het origineel. “Wishing Well” is bekend van de Free, maar Oberg heeft er een geheel eigen versie van gemaakt. “What You Got” is het tweede nummer dat opnieuw is ingespeeld. Een swingende rocksong, die prima klinkt, maar ik mis toch een beetje de smeuïge Hammondsound van de originele versie. De slowblues “Head Up High” is nog steeds mijn favoriete song met de geweldige stem van Liane.
Het akoestische begin van “Wanna Run” sluit mooi hier op aan. Maar al snel gaat het tempo omhoog en stuwen de beide gitaren het naar het onvermijdelijke hoogtepunt. “Pick Up On My Mojo” is het eerste nieuwe nummer, dat al door Ted met Livin’ Blues was opgenomen. Ook hier is het weer een stevig rockende blues, waarbij nogmaals de zangkwaliteiten van Liane alsmede het gitaartandem opvallen. “I Want You” is ten opzichte van zijn plaats op de eerste cd een stukje naar voren gehaald. Het is nog steeds een geweldig nummer met een schitterende slidesolo en voor mij ook weer een van de beste deze cd. “Black Spider” is ook bekend van Livin’ Blues, maar krijgt hier door de beide gitaren een eigen uitvoering.
“Six Strings On A Wing” valt meteen op door het dubbele gitaarspel a la Allman Brothers en Wishbone Ash. Dit instrumentale nummer wordt een waar gitaarduel. Na al dat geweld is het tijd voor een rustpuntje met “If You Don’t Know”, een nummer dat ten opzicht van de eerste cd een paar plaatsen naar achteren is verzet. Met het overbekende “Wang Dang Doodle” hebben we het tweede nieuwe nummer. Klinkt als een klok, wat moet je er meer over zeggen? De afsluiter “Last Station” is een prachtige instrumental.

Ik heb een beetje dubbel gevoel bij het uitbrengen van een bewerkte cd. Het origineel uit 2009 was al zo goed. Wat is dan de reden van deze nieuwe versie? Toch ontevredenheid met de uitvoering ervan? Of geen inspiratie voor een nieuw album?
Niet dat ik ontevreden ben over dit nieuwe album. Integendeel, het is gewoon goed, de nieuw opgenomen songs zijn wat scherper. De indeling is wat beter op elkaar afgestemd. Wat dat betreft zeker een aanrader. Maar stiekem ben ik toch benieuwd naar een album met nieuw materiaal.

Tracklist
1. Blues As Blues Can Get
2. Wishing Well
3. What You Got
4. Head up High
5. Wanna Run
6. Pick up On My Mojo
7. I Want You
8. Black Spider
9. Six String On A Wing
10. If You Don’t Know
11. Wang Dang Doodle
12. Last Station


Ook op Blues Magazine ...