NoN SaPiEnS –  Sounds From The Cellar
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 26 januari 2019

 Tekst: Peter Marinus

De titel van dit album dekt de lading volledig!! De Franse band NoN SaPiEnS uit Thann heeft dit album namelijk geheel zelf opgenomen. Met alle gevolgen van dien want het gevolg is, dat je wel hoort dat er hier een band bezig is, die in staat om goede nummers te schrijven maar die nummers komen door de non-productie bijna niet uit de verf.

Toch wil ik de moeite nemen om deze band eens onder de aandacht te brengen om ook eens ruimte te maken voor bands, die om welke reden dan ook, niet in staat zijn om met een knallende productie voor de dag te komen.
Deze band bestaat uit Eric Bon (sologitaar), Eduardo Chirino (drums). Olivier Martial (bas) en Yann Vienne (zang en ritmegitaar). De nummers op dit album doen vaak aan het geluid van de Britse band Sniff ’n The Tears denken terwijl ook het geluid van de vroege Dire Straits af en toe opduikt.

Geopend wordt met het pompende A La Recherche, dat veel weg heeft van “Driver’s Seat” van de al genoemde Sniff ’n The Tears. Ondanks de non-produktie kan je horen dat we hier met een lekker in het gehoor liggend nummer te maken hebben. Het pluspunt van de band zit hem vooral in het prima rauwe sologitaarwerk van Eric Bon. Zij spel haalt het kwaliteitsniveau van het funky pubrock nummer On Your Cheeks behoorlijk omhoog.
Dat geldt ook voor het Dire Straits-achtige Peau M en het wederom aan Sniff’n The Tears herinnerende Trust. Het licht psychedelische You Got Me doet in de verte iets aan het geluid van The Fatal Flowers denken terwijl de combinatie van het stuwende akoestische gitaarwerk met de rauwe sologitaar in In The Country Of Lost Things aan Bowie in zijn Ziggy periode doet denken.
Tot zover de pluspunten. Uiteraard moet ik ook de wat mindere kanten van deze band vermelden. En die zitten met name in het rommelige, rammelende gedrum van Eduardo Chirino. Zijn gedrum helpt met name Computer Blues, wat geen blues is, om zeep. En dan is er natuurlijk nog de non-productie waar ik het al over had. Best wel zonde want een nummer Deep Down klinkt hierdoor veel te liefjes.
Ik wil de Franse band NoNSaPiEnS met deze recensie een hart onder de riem steken en ze aanmoedigen om vooral door te gaan. Er zit namelijk wel een goed album in deze band, mits zij door een vakkundige producer bijgestaan worden.

Mocht je tijdens je vakantie in Frankrijk een aankondiging van een optreden van deze band tegenkomen, zou ik er toch eens heen gaan!


Tracklist:
01. A La Recherche
02. On Your Cheeks
03. Peau M
04. Trust
05. Deep Down
06. Computer Blues
07. In The Country Of Lost Things
08. Comme Si Le Monde Était Parfait
09. You Got Me
10. Sur Les Toits
11. No Certain Way

Website: NoN SaPiEnS